Dijsselbloem in Brussel net zo 'streng' als De Jager

Nederland blijft in de Europese Unie net zo 'streng' als onder het eerste kabinet-Rutte. Dat betoogde de kersverse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag in de Tweede Kamer.

DEN HAAG - Nog voor een debat over de regeringsverklaring van het tweede kabinet-Rutte maakte Dijsselbloem in de Kamer zijn debuut als bewindsman. 'Ongebruikelijk', erkende hij na afloop, maar haast was geboden: vrijdag komt hij met zijn Europese collega's bijeen. Volgende week volgen meer bijeenkomsten, waarbij ook extra steun aan Griekenland aan de orde komt. Daarover zei hij: 'We zijn vasthoudend, we eisen begrotingsdiscipline.'


De PvdA-bewindsman stak een lofzang af op zijn voorganger Jan Kees de Jager (CDA). 'Hij heeft het fantastisch gedaan.' In Brussel stond De Jager bekend als een geharnaste pleitbezorger van Nederlandse belangen.


Dijsselbloem zei dat hij zich net als De Jager met hand en tand verzet tegen een verhoging van het EU-budget in 2013 met bijna 7 procent, zoals het Europees Parlement verlangt. 'Dat kan ik niet uitleggen aan de kiezers. Overal moet worden bezuinigd.'


De bewindsman keert zich ook tegen een voorgestelde verhoging van het EU-budget in 2012 met negen miljard euro. Hij hoopt samen met gelijkgezinde landen extra uitgaven te blokkeren. Dijsselbloem werd in dit streven gesteund door een ruime meerderheid in de Kamer.


Hij stuitte daarentegen op veel scepsis over het voornemen van het kabinet om aansluiting te zoeken bij een 'kopgroep' van zo'n tien landen die de zogeheten financiële transactietaks (FTT) wil aanscherpen. 'We willen weer in de cockpit zitten, niet in de staart van het vliegtuig. Nederland moet weer tot de voorhoede van Europa behoren.'


De FTT zal nadelige gevolgen hebben voor Nederlandse pensioenfondsen, hield met name D66-Kamerlid Wouter Koolmees hem voor. De democraat wapperde met ambtelijke berekeningen waaruit blijkt dat de FTT Nederland jaarlijks vier miljard euro kost. De toch al krap bij kas zittende pensioenfondsen moeten lijden onder de belasting, omdat ze gebruik maken van producten (opties, derivaten) op de financiële markten. 'De deelnemers aan pensioenfondsen worden het slachtoffer,' waarschuwde Koolmees.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden