Dijsselbloem hoopt op 'definitief akkoord' deze week

Het Griekse voorstel voor een akkoord met de Europese geldschieters is 'een positieve stap in het proces'. Dat heeft Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maandagmiddag gezegd na afloop van een extra Eurogroepvergadering. Dijsselbloem hoopt later deze week een 'definitief akkoord' te bereiken op basis van de Griekse voorstellen.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in Brussel. Beeld ap

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben aan 'de instituties' gevraagd om met een gedetailleerd oordeel te komen over het Griekse voorstel. De 'trojka' van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie gaat deze maandag nog in gesprek met de Griekse autoriteiten om de voorstellen verder te doorgronden. De inzet is om later deze week 'een echt akkoord te bereiken', zei Dijsselbloem.

De eurolanden doen deze week een uiterste inspanning om een deal te sluiten met Griekenland over de voorwaarden van een laatste tranche van noodkrediet ter waarde van 7,2 miljard euro. Dit is het laatste deel van een lening van 240 miljard euro. De voorwaarden - harde bezuinigingen en flinke hervormingen - zijn afgesproken met de vorige Griekse regering. Sinds in januari de linkse Syriza-partij werd gekozen door het Griekse volk zitten het land en zijn geldschieters in een patstelling.

Het huidige noodprogramma loopt deze maand af. Als deze week geen akkoord wordt bereikt met Griekenland krijgt Tsipras niet de miljardenlening die nodig is om schulden af te betalen en ambtenarenlonen te kunnen voldoen. Het land stevent dan af op een faillissement.

De voorzitters van het Europees parlement (Martin Schulz), de eurogroep (Jeroen Dijsselbloem), de Europese Commissie (Jean-Claude Juncker), en de Europese Raad (Donald Tusk). (Van links naar rechts) Beeld reuters

Live vanuit Brussel

Griekenland dreigt eind deze maand failliet te gaan als het land geen akkoord kan bereiken met de andere eurolanden over een noodlening van 7,2 miljard euro. Volg de laatste ontwikkelilngen in ons liveblog.

Voorzichtig optimisme bij Commissie

Vooraf aan de Eurogroep toonden de meeste ministers van Financiën van de eurolanden zich pessimistisch over de Griekse voorstellen. Zondag stuurde Tsipras een 'definitieve oplossing' aan de Europese geldschieters. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei maandagochtend dat het voorstel niets nieuws bevatte. 'Ik zie niet hoe wij fatsoenlijk de Eurotop van leiders kunnen voorbereiden zonder serieuze voorstellen.' Zijn Finse collega Alexander Stubb noemde de extra Eurogroep een 'verspilling van airmiles'.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet zich maandagochtend wel voorzichtig positief uit over het nieuwste Griekse voorstel, in tegenstelling tot de meeste euroministers. Volgens Juncker is er 'vooruitgang geboekt'. Hij zei dat na een ontmoeting met Tsipras. De Griekse premier benadrukte op zijn beurt dat Griekenland in de euro wil blijven en dat het 'nu de tijd is voor een substantiële deal'.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble tijdens het overleg van de eurogroep. Beeld afp
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker (rechts) verwelkomt de Griekse premier Tsipras in Brussel. Beeld ap

Extra Eurogroep later deze week

Dijsselbloem kondigde na het Eurogroepoverleg een nieuw overleg aan dat later deze week moet plaatsvinden. De Eurogroep zal zich dan alsnog buigen over het oordeel van de instituties over de Griekse plannen. Dat lukte maandag niet omdat Griekenland de plannen pas zondagavond had verstuurd. Het IMF, de ECB en de Europese Commissie hadden daardoor niet genoeg tijd gehad ze grondig te bestuderen.

Maandagavond komen ook de regeringsleiders van de eurolanden bijeen om te spreken met de Griekse premier Alexis Tsipras. De inhoudelijke discussie laten de landen aan de instituties en de Eurogroep. De regeringsleiders hopen op de bijeenkomst de bevestiging van de Griek te krijgen dat hij echt bereid is tot het sluiten van compromissen.

Grieken eerder murw dan bang

De Atheners die zondag op de terrassen zaten waren eerder murw dan bang, schrijft correspondent Sarah Venema. Ze willen vooral dat er nu eindelijk iets gebeurt (plusartikel).

Alexis Tsipras Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden