Dijsselbloem: hogere bankbuffers onvermijdelijk

Het is onvermijdelijk dat de financiële buffers van de grote Nederlandse banken omhoog gaan. Dat gaat voor andere belangen zoals concurrentiekracht en kredietvermogen. Dat zei minister Dijsselbloem (Financiën) donderdag tijdens het debat over de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie-De Wit.

Jeroen Visser
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien tijdens het debat over het eindrapport van de Parlementaire enquetecommissie financieel stelsel. Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien tijdens het debat over het eindrapport van de Parlementaire enquetecommissie financieel stelsel.Beeld anp

'Als we vinden dat die buffers snel moeten worden ingesteld, dan weet ik wel dat die ten koste gaan van andere dingen zoals kredietverlening en concurrentiekracht, maar we moeten dat nu ter hand nemen', aldus Dijsselbloem. 'Wij gaan de bankbuffers versneld verhogen. Dat is onvermijdelijk. Het moet gebeuren.'

Het kabinet wil de kapitaalbuffers bij banken verhogen omdat die daardoor minder financiële risico's kunnen nemen. Volgens internationale eisen (Basel III) moeten banken minimaal 9 procent van de meest riskante leningen als kapitaal aanhouden. Dijsselbloem wil dat de Nederlandse 'systeembanken' nog verder gaan dan dat.

Enkele Kamerleden uitten hun twijfels over die maatregel. Zo zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries bezorgd te zijn over het concurrentievermogen van de Nederlandse banken, als de regels hier strenger zijn dan in het buitenland.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is juist een groot voorstander van de maatregel. 'De financiële sector is te belangrijk om zo maar z'n gang te laten gaan. Dit vergt een hard optreden van de overheid met superstrenge regels', aldus Nijboer.

Vandaag debatteert de Kamer over de parlementaire enquêtecommissie die onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit onderzocht hoe de overheid omging met de bankencrisis van 2008.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden