Dijsselbloem: Griekenland heeft bijna geen geld meer

Griekenland heeft volgens Jeroen Dijsselbloem 'bijna geen geld meer'. Hij verwacht dat het land de komende weken een nieuwe overeenkomst zal sluiten met internationale schuldeisers.

Redactie
Jeroen Dijsselbloem (L) en Jean-Claude Juncker. Beeld AFP
Jeroen Dijsselbloem (L) en Jean-Claude Juncker.Beeld AFP

Dat is nodig, want een Grexit is volgens Dijsselbloem 'geen optie'. Mocht het wel zover komen, dan zal dat volgens de Eurogroepvoorzitter leiden tot instabiliteit in het land. 'Griekenland moet beloftes en afspraken nakomen als het in de euro wil blijven.'

President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker spoorde op zijn beurt Griekenland aan meer te doen om tot een overeenkomst te komen met de internationale schuldeisers. De stappen die Griekenland tot nu toe heeft gezet zijn volgens Juncker niet goed genoeg. 'We zijn absoluut niet tevreden over gesprekken tot nu toe.' Een snelle oplossing is volgens Juncker niet in zicht.

Griekenland zit al weken vast in onderhandelingen over een nieuwe lening. Komt die er niet dan loopt het land het risico binnen enkele weken zonder geld te zitten.

Voortgang

Dijsselbloem ziet meer reden voor optimisme over Griekenland dan Juncker. Hij ziet voortgang in de besprekingen over hervormingen. 'Als er nu geconcentreerd wordt doorgewerkt, moeten we tot een oplossing kunnen komen.' Dijsselbloem gaf ook toe dat de situatie voor de Grieken 'penibel' begint te worden. Alle 'potjes' worden omgekeerd in Griekenland, zegt de Nederlandse minister van Financiën.

Een deal tussen de eurolanden en Griekenland is voor het einde van de maand nog steeds mogelijk, denkt Dijsselbloem. 'Zo nodig nemen we een paar weken extra. Maar hoe langer je praat, hoe minder tijd er is om afspraken door te voeren. Dat, in combinatie met het feit dat het geld echt op begint te raken, betekent dat je echt door moet werken.'

Jeroen Dijsselbloem (L) en Jean-Claude Juncker. Beeld REUTERS
Jeroen Dijsselbloem (L) en Jean-Claude Juncker.Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden