Dijsselbloem: eurozone moet IMF tegemoet komen met schuldverlichting Griekenland

De eurolanden zullen zich achter de schuldverlichting voor Griekenland moeten scharen. Alleen zo kan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook aan boord komen van het derde leningenprogramma voor Griekenland. Dat zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem dinsdag bij een overleg met zijn collega's in Brussel over de Griekse schuldenberg.

Voorzitter Christine Lagarde van het IMF en voorzitter Jeroen Dijsselbloem Beeld anp
Voorzitter Christine Lagarde van het IMF en voorzitter Jeroen DijsselbloemBeeld anp

Voor het IMF is schuldverlichting een voorwaarde wil het blijven deelnemen aan de noodhulp voor Griekenland. 'Het is voor Nederland en veel eurolanden belangrijk dat het IMF aan boord is. Maar dat betekent wel dat we het IMF tegemoet moeten komen. Hoe dat er precies uit gaat zien en wanneer maatregelen van kracht gaan bespreken we vandaag', zei Dijsselbloem voorafgaand aan het overleg.

Vorig jaar zomer kwamen Griekenland en de eurolanden een steunprogramma van maximaal 86 miljard euro overeen. In ruil moet Athene bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.

Eerder deze maand loodste de Griekse regering bezuinigingsmaatregelen door het parlement. Het gaat om een - door de eurolanden geëiste - versobering van het pensioenstelsel en een hervorming van de belastingen, maatregelen die groot verzet oproepen in Griekenland. Deze stap kan de aanleiding zijn een volgend deel van de lening vrij te maken voor de Grieken, zei Dijsselbloem. Hoe groot het bedrag zal zijn wordt nog besproken.

'Schuldherschikking onvermijdelijk'

Dat er een vorm van schuldverlichting moet komen, was al eerder duidelijk. Uit een vertrouwelijke analyse van de Griekse schulden - opgesteld door het noodfonds - blijkt dat zelfs in het meest optimistische scenario Griekenland pas in 2060 zijn staatschuld richting het toegestane maximum voor eurolanden (60 procent van het bruto binnenlands product) terugdringt. In de meer realistische en sombere scenario's komt de schuld in 2060 uit op respectievelijk 104,9 procent en 258,3 procent van het bbp.

Op basis van deze analyse concludeerde Dijsselbloem dat schuldherschikking onvermijdelijk is. 'We zullen op enig moment klaar moeten staan de Grieken te helpen, op voorwaarde dat ze zich aan de afspraken houden.'

Kwijtschelding van schulden blijft taboe. Er wordt gekeken naar langere looptijden van de verstrekte leningen en aflossingsvrije periodes. De jaarlijkse schuldbetaling mag een nog vast te stellen plafond niet overschrijden.

De ministers geven Griekenland verder iets meer financiële ruimte. Vanaf 2019 hoeft Athene niet meer te voldoen aan een primair overschot op de begroting (vóór schuldaflossing) van 3,5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden