Dijsselbloem: economisch beeld voor 2013 verslechterd

Het kabinet heeft dit jaar te maken met een aantal forse tegenvallers in de belastinginkomsten. Het begrotingstekort voor 2013 loopt op tot 3,3 procent, gelijk aan wat het Centraal Planbureau in maart raamde. Wel is sinds maart het 'beeld verslechterd', aldus Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een reactie na de ministerraad.

Beeld anp

Dijsselbloem presenteerde vrijdag de voorjaarsnota 2013, de eerste tussenrapportage over het lopende begrotingsjaar. De minister zei niet verrast te zijn door de tegenvallende inkomsten. In het persbericht schrijft hij: 'Dit is in lijn met de jongste raming van het Centraal Planbureau. Het economische beeld is het afgelopen half jaar verslechterd en dat vertaalt zich direct naar lagere inkomsten.'

Het kabinet verwacht 8,3 miljard euro minder aan belasting en premieontvangsten op te halen dan in november vorig jaar bij de start van het kabinet was geraamd. De grootste klappen vallen bij de winstbelasting (2 miljard euro), de btw (2,1 miljard) en de loon- en inkomensheffing (2,4 miljard). Ook is de overheid 500 miljoen euro extra kwijt aan werkloosheidsuitkeringen en boekt Dijsselbloem 500 miljoen extra uitgaven aan de Europese begroting in.

Meevallers
De tekorten en tegenvallers worden enigszins gecompenseerd door een aantal meevallers, onder meer bij de kinderopvang (200 miljoen euro) en lagere uitgaven aan geneesmiddelen (400 miljoen). Om de tegenvallers te dekken worden ministeries niet gecompenseerd voor inflatie, dat levert 70 miljoen euro op.

Begin maart kondigde het kabinet al aan dat er dit jaar geen aanvullende bezuinigingen volgen om het tekort alsnog onder de Europese norm van 3 procent te krijgen. Inmiddels heeft de Europese Commissie bevestigd dat Nederland een jaar uitstel krijgt. In 2014 zal Nederland wel moeten voldoen aan het Europese tekortplafond van 3 procent van het binnenlands product.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden