Dijsselbloem: Commissie zou meer begrip moeten tonen over naheffing

De Europese Commissie zou meer begrip moeten tonen voor de problemen waarvoor lidstaten zich gesteld zien door de grote naheffing. Dat schrijft minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer. Lidstaten moeten in de toekomst eerder geïnformeerd worden. Hij noemt de handelswijze van de Commissie 'hoogst ongelukkig'.

Jeroen Visser
De Britse premier Cameron en premier Rutte. Beeld epa
De Britse premier Cameron en premier Rutte.Beeld epa

'Bij de omvang van de bedragen en de onduidelijkheid daarover, past geen proces waarbij zonder enige waarschuwing vooraf op basis van cijfers, die de Commissie zelf nog als 'voorlopig' kenmerkt, op 17 oktober een nabetaling wordt aangekondigd die voor 1 december moet worden afgedragen', aldus Dijsselbloem. Hij noemt het gebrek aan 'pro-actieve communicatie' van de kant van de Commissie 'hoogst ongelukkig'.

Dijsselbloem wil in gesprek met de Commissie 'om een situatie zoals nu is ontstaan in de toekomst te voorkomen'. Dat kan volgens de minister door lidstaten in het vervolg eerder te informeren, maar ook door veranderingen in het begrotingssysteem in Brussel.

Voor Nederland kwam de naheffing uit op ongeveer 1,1 miljard euro. Tegelijk kreeg Nederland door aanpassing van de lopende begroting ook een meevaller van 460,7 miljoen. Wat rest is een openstaande rekening van 642,7 miljoen. Voor de Britten gaat het om 2,1 miljard. Een reeks andere landen krijgt geld terug. Met de tegenvaller is geen moment rekening gehouden, schrijft Dijsselbloem.

De tegenvaller voor Nederland vloeit voort uit de steeds betere gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ware omvang van de economie. Door een 'bronnenrevisie' wordt informatie over de economie die voorheen nog uit enquêtes en steekproeven moest komen, nu uit registers gehaald. Bijvoorbeeld die van de Belastingdienst. 'Daardoor hebben we een veel completer, integraal beeld van de cijfers', aldus een woordvoerder.

Ook die CBS-operatie toont dat de Nederlandse economie de afgelopen jaren groter was dan gedacht. Dit heeft wel direct effect: de afdracht aan de EU stijgt navenant en met terugwerkende kracht. Omdat de vorige bronnenrevisie in 2005 was, telt de totale naheffing nu op tot 642 miljoen euro. In de hoop zulke grote tegenvallers in de toekomst te voorkomen, is er voortaan elke vijf jaar een bronnenrevisie.

Informatie kwam op 17 oktober

De Europese lidstaten - inclusief minister Dijsselbloem - werden op vrijdag 17 oktober ingelicht over de naheffing. Na de aankondiging is er vanuit Financiën veelvuldig contact geweest met de Europese Commissie, met andere EU-landen en met het Nederlandse CBS, aldus de minister. 'Toen tijdens de Europese Raad van 23 en 24 oktober jl. duidelijk werd dat dit onderwerp ook daar zou worden besproken, is ook de minister-president ingelicht', aldus Dijsselbloem. Premier Rutte erkende vrijdag in zijn persconferentie dat Nederland eerder geïnformeerd werd, maar zei dat hij zelf tot donderdagavond niet op de hoogte was van de naheffing. 'Ik hoefde daarover nog niet geïnformeerd te worden', aldus Rutte.

Dijsselbloem benadrukte dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat de eerdere verbazing die hij uitsprak niet geacteerd was. 'Verbaasd ben ik nog steeds. Als ik die verbazing niet had, had ik het bedrag wel opgenomen in de begroting. De verbazing gaat ook pas weg als ik de cijfers zie, ook van andere landen.'

'Wij kunnen de redelijkheid van de cijfers pas beoordelen als we de cijfers van andere landen hebben. Die hebben wij tot op de dag van vandaag niet', aldus Dijsselbloem in de Kamer.

Geen misbruik
Gisteren liet de Commissie bij monde van Europees Commissaris Jacek Dominik (Begroting) weten de ophef niet te begrijpen. 'We moeten niet van misbruik worden beticht als we slechts de statistieken proberen te verbeteren', aldus Dominik.

Dominik zei verrast te zijn door de uiterst kritische reactie van de Britse premier David Cameron. Die zei gisteren nog eens dat hij niet van plan is het volledige bedrag te zullen betalen, en zeker niet voor 1 december. Dijsselbloem zei zondag in Nieuwsuur dat Nederland het bedrag zou betalen 'als de feiten kloppen'.

Volgens Dijsselbloem zorgen de naheffingen voor een teveel aan ontvangsten voor de EU-begroting. 'In beginsel wordt een dergelijk surplus volgend jaar naar rato weer teruggestort aan de lidstaten.'

Minister Dijsselbloem. Beeld anp
Minister Dijsselbloem.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden