Dijsselbloem bijzonder somber over Griekse malaise

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis treedt af als de Griekse bevolking zondag voor de voorwaarden stemt die aan de noodsteun voor Griekenland worden gesteld. Dat zei hij donderdag in een interview met persbureau Bloomberg. In de Tweede Kamer toonde een openhartige minister Dijsselbloem zich bijzonder somber over de crisis die nu Athene en Brussel in de greep houdt.

Dijsselbloem tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld anp

Varoufakis benadrukte dat de eisen die de Europese Commissie, het IMF en de ECB stellen de problemen van Griekenland alleen maar verlengen. 'Daar teken ik niet voor', stelde hij. Zijn aftreden bij een overwinning van het ja-kamp hoeft echter niet het einde te beteken van de huidige Griekse regering, bleek uit zijn woorden. Die zal zich 'eventueel met andere mensen' achter de wil van het volk scharen, aldus Varoufakis.

De minister is er absoluut van overtuigd dat de Grieken zondag de voorwaarden voor verdere noodsteun zullen verwerpen. Hij voorziet dat Griekenland daarna weer met de andere eurolanden om de tafel kan gaan zitten, om in korte tijd tot een nieuwe overeenkomst voor financiële steun te komen.

Zo'n akkoord kan er volgens Varoufakis alleen komen als de eurolanden stappen zetten om de schuldenlast van Griekenland te verlagen. Een overeenkomst zonder schuldverlichting zal hij niet ondertekenen, stelde hij. 'Ik hak nog liever mijn eigen arm eraf.'

Liveblog

Helemaal op de hoogte blijven? De Volkskrant houdt een liveblog bij over de laatste ontwikkelingen omtrent de Griekse crisis.

Varoufakis, de Griekse minister van Financiën.Beeld anp

Dijsselbloem: geen nieuw overleg bij 'nee'

Eurogroepvoorzitter en minister Jeroen Dijsselbloem waarschuwde donderdag de Grieken tijdens een debat in de Tweede Kamer: Eén illusie moet van tafel: bij een 'nee' is het niet mogelijk om opnieuw te onderhandelen over soepelere maatregelen. Dat kan gewoon niet. Als je Griekenland op orde wilt brengen - de begroting, de economische structuur, het doorbreken van vriendjespolitiek - dan zul je ingrijpende maatregelen moeten nemen. Als de bevolking dat type maatregelen fundamenteel afwijst, dan kúnnen we geen steun verlenen. Dan heeft het gewoon geen zin.'

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft het Griekse volk voorgehouden dat een 'nee' bij het referendum aanstaande zondag Griekenland een sterkere onderhandelingspositie geeft in Europa. Dat is niet waar, zegt Dijsselbloem. 'Ik ben bereid om Grieken nog te helpen, als de Griekse politici en bevolking zeggen bereid te zijn een aantal maatregelen te accepteren. Als ze zeggen: dat willen we niet, dan is de vraag of er nog plek is voor Griekenland in de eurozone. Dat is de serieuze kwestie die aan de orde is.'

Tsipras heeft de huidige situatie ook aan zichzelf te danken, vindt Dijsselbloem. 'De situatie is alleen maar slechter geworden door het gedrag van de Griekse regering.' Europa valt weinig te verwijten, zei Dijsselbloem.

Een eventueel nieuw steunprogramma zal nog zwaarder worden voor de bevolking, met nog ingrijpender maatregelen. De Griekse bevolking kan de kloof met de andere eurolanden overbruggen door 'maatregelen te accepteren die onvermijdelijk zijn'.

Dijsselbloem was bijzonder somber over de huidige situatie, die hij 'buitengewoon ernstig' noemde. De banken kunnen volgens hem op het moment niks. Zouden ze open gaan, dan is het risico van een massale bankrun 'heel erg groot'. 'Als ze open zouden gaan, zouden ze praktisch meteen weer dicht moeten, want er is geen geld.'

De minister gaf ook inzicht in de onderhandelingen van de afgelopen tijd. Op momenten waren Griekenland en de eurozone op onderdelen dicht bij elkaar, maar telkens liep het weer mis. De Grieken wilden bijvoorbeeld uitzonderingen op een btw-verhoging op restaurants en hotels. Dat zou honderden miljoenen euro's kosten. De Grieken wilden ook een uitzondering voor alle eilanden. 'Weet u hoeveel eilanden er zijn? Dat kost honderden miljoenen', zei Dijsselbloem in de Kamer.

Volkskrant sprak met Dijsselbloem

'Er zijn cynici die zeggen dat de Grieken proberen te bewijzen dat de onderhandelingen gewoon doorgaan en het referendum hun positie daarin verstevigt. Om die illusie weg te nemen hebben we besloten niet meer in te gaan op Griekse voorstellen.' Dat zei Dijsselbloem vandaag tegen de Volkskrant. 'We praten gewoon niet meer. Het is klaar. Alle voorstellen zijn van tafel.' Meer in het liveblog.

Referendum gaat gewoon door

Tsipras maakte woensdag duidelijk niet te peinzen over het annuleren van het referendum. Ook volhardde hij in zijn oproep aan de Grieken om het aanbod (hervormen in ruil voor geld) af te wijzen.

Athene irriteert de andere eurolanden en het IMF door op de valreep (of erover) steeds nieuwe voorstellen te presenteren. Het laatste omvat een verzoek voor een nieuwe lening uit het Europees noodfonds van 29 miljard euro. Daarmee kan Athene de komende twee jaar zijn schulden aan de ECB en het IMF aflossen. De hervormingen en bezuinigingen die Athene in ruil aanbiedt, gaan de eurolanden op het eerste gezicht niet ver genoeg. Na het referendum zal het plan eventueel besproken worden, afhankelijk van de uitslag van de stemming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden