Dijsselbloem betaalt naheffing pas als de andere landen ook cijfers tonen

Nederland gaat de EU-naheffing van 642 miljoen niet betalen, zolang de Europese Commissie de economische cijfers van alle 28 EU-landen niet openbaar maakt. Minister Dijsselbloem van Financiën zei vandaag in de Tweede Kamer dat hij die cijfers nodig heeft om de 'rechtvaardigheid' te bepalen van de naheffing.

Dijsselbloem zegt ruimte te hebben voor deze eenmalige tegenvaller.Beeld anp

Maar volgens een woordvoerder heeft de Europese Commissie die berekeningen van de nationale inkomens van alle lidstaten niet. 'We kunnen geen onderliggende cijfers geven, omdat lidstaten die niet met ons hebben gedeeld.' Het enige wat Brussel weet, zijn de uitkomsten van de sommen: de aangepaste omvang van elke economie.

Dijsselbloem en premier Rutte kregen gisteren stevige kritiek van de volledige oppositie. Die verwijt het duo toneelspel, omdat ze rond de laatste Europese top dit weekeinde verbaasd en verrast reageerden op het bericht dat Nederland moet nabetalen. Tegenover een naheffing van 1,1 miljard staat een meevaller van 460 miljoen, waardoor de nabetaling op 642 miljoen uitkomt.

Die extra afdracht volgt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat de Nederlandse economie sinds 2002 groter is dan eerder aangenomen. De afdracht aan Brussel is gebaseerd op de omvang van de economie van een EU-land.

Voorlopig cijfer

Dijsselbloem wist op 17 oktober van de 642 miljoen. Daarna spraken ambtenaren van hem en van Rutte erover. 'Maar het ging om een voorlopig cijfer', zei hij gisteren. 'Daarom heb ik de minister-president niet ingelicht. Ik zou hem op het verkeerde been kunnen zetten.'

Wat Dijsselbloem betreft heeft de Commissie geblunderd in de communicatie over de ongebruikelijk hoge naheffing die op 1 december betaald moet zijn. 'Zij hebben dit zeer slecht gedaan.'

Wat de oppositie betreft, betaalt Nederland de rekening niet. CDA-leider Buma vindt het optreden van Rutte en Dijsselbloem 'van een ongehoorde stunteligheid'. Volgens D66-leider Pechtold is hun verbazing over de naheffing 'voor de bühne'. Als Dijsselbloem de rekening betaalt, pleegt het kabinet 'verraad' aan het Nederlandse volk, meent PVV-leider Wilders. Hij komt dan met een motie van wantrouwen tegen het kabinet.

Dijsselbloem ontkent enig toneelspel: 'Ik was verbaasd op 17 oktober, ik ben het nog en ik blijf het totdat ik alle cijfers van alle landen heb.' De bewindsman redeneert dat pas als hij weet op welke basis een land zegt dat de economie gegroeid of gekrompen is, hij dat kan vergelijken met de rekenmethode van het CBS.

Nauwkeurig

In een brief aan de Kamer maakt Dijsselbloem duidelijk dat de manier waarop het CBS de omvang van de Nederlandse economie heeft berekend, uiterst nauwkeurig en geavanceerd is. Als de statistici van andere EU-landen minder accuraat werken, zijn de cijfers niet met elkaar te vergelijken en kan er dus geen naheffing of verdeelsleutel op worden gebaseerd.

Als de cijfers openbaar zijn, kloppen en ook de verdeelsleutel over de EU-landen juist is, maakt Dijsselbloem het bedrag in termijnen over. Hij zegt ruimte te hebben op zijn begroting voor deze eenmalige tegenvaller. Volgende maand is het Kamerdebat hierover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden