Column

Dijsselbloem begrijpt het niet of heeft een januskop

De Tweede Kamer wil van minister Dijsselbloem van Financiën weten hoe het zit met de samenwerking tussen zijn ministerie en de bank ING bij het maken van wetten.

Staatsecretaris van Financiën Eric Wiebes en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.Beeld Freek van den Bergh

De Tweede Kamer wil van minister Dijsselbloem van Financiën weten hoe het zit met de samenwerking tussen zijn ministerie en de bank ING bij het maken van wetten. Volgens een verhaal in NRC Handelsblad heeft de bank geholpen een wet op papier te krijgen die ervoor zorgt dat de bankensector jaarlijks een aftrekpostje van 350 miljoen mag opvoeren - en dat wordt meer naarmate er meer coco's worden gesleten.

Tot gisteren was ik een gelukkig man die niet wist wat een coco was. Nu weet ik het wel: het is een contingent convertible. Dus eigenlijk weet ik het nog steeds niet precies. Dat is niet zo vreemd, want toezichthouder AFM waarschuwde ons particulieren vorig jaar al ons niet te bemoeien met coco's. Die zijn zo ingewikkeld, dat alleen de zieke geest van een geniale gek ze begrijpt. De banken nemen dergelijke enge freaks nog altijd graag in dienst. Ook nadat de creaties van de financiële gifmengers een jaar of wat geleden bijna de samenleving ontwrichtten, de banken zelf aan de rand van de afgrond brachten en voor een jarenlange crisis zorgden.

Het komt met de coco's hierop neer: je leent de bank geld, maar als de bank in de problemen raakt en het eigen vermogen onder een bepaalde grens zakt, ben je je geld kwijt. Dan is het opeens geen lening meer, maar eigen vermogen van de bank. In ruil voor dat risico krijg je een hogere rente.

So far so good: wie er nog steeds op vertrouwt dat de grootbankiers het beste met hem voorhebben, is een ongeneeslijk naïeve optimist en moet dat zelf maar weten of hulp zoeken.

De coco-aftrek was al bekend, maar wat we niet wisten was dat de bankiers zich intensief hadden bemoeid met de wetgeving die dat mogelijk maakte. Ze dreigden er bijvoorbeeld mee dat áls het ministerie er een stokje voor zou steken, de 350 miljoen gemiste aftrek weleens zou kunnen leiden tot een vermindering van de bankkredieten met 126 miljard euro. Bij gewone mensen heet dat chantage, bankiers spreken liever van een rekenvoorbeeld. Jeroen Dijsselbloem en zijn hulpsheriff Wiebes schrokken zich kapot en jasten de Nota van Wijziging zonder stemming door het parlement.

ING, Rabobank, ABN Amro: onverbeterlijk tuig van de richel dat gebruikmaakt van de macht die door kruiperige politici uit handen wordt gegeven: de zweep moet erover.

Volgens het ministerie viel de invloed van de banken op de wetgeving mee: er was slechts sprake van 'enkele tekstsuggesties'. De baas van ING verklaarde gisteren dat de bemoeienis van de banken normaal was - gasten zijn nog steeds hondsbrutaal, ook nadat ze met geld van de simpele belastingbetaler voor de poorten van de hel zijn weggesleept.

De tekstsuggesties hadden onder meer betrekking op de angst dat 'Brussel' de nieuwe regeling als ontoelaatbare staatssteun zou kwalificeren. Daarom moest een en ander zo zorgvuldig worden geformuleerd dat de bemoeials van de EU niks in de gaten zouden hebben.

Hebben we net de stiekeme afspraken tussen de fiscus en Starbucks gehad - er worden door Brussel nog een paar van zulke constructies onderzocht -, krijgen we dit. Jeroen Dijsselbloem, de man die als voorzitter van de Eurogroep én minister van Financiën voortdurend beweert de banken in het gareel te willen krijgen, werkt thuis mee aan geheime dealtjes met de geldhandelaren over coco's, overigens een product dat door niet de minste economen wordt gezien als een nieuwe perfide prikkel die kan leiden tot de volgende crisis.

Of Jeroen Dijsselbloem begrijpt het fijne van de coco's ook niet, of hij is een man met een januskop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden