Dijsselbloem: banken kunnen meer regels aan

De kredietverlening van banken groeit nog steeds en ze maken ook nog altijd winst. Daarom is er geen reden voor een 'pas op de plaats' bij invoering van nieuwe regels die de financiële sector gezond moeten maken.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBERT GIEBELS

DEN HAAG - Dat zei minister Dijsselbloem van Financiën woensdag in de Tweede Kamer. 'Er is geen sprake van dat banken de afgelopen jaren de kraan hebben dichtgedraaid', zei Dijsselbloem. Volgens hem is de kredietverlening aan het hele bedrijfsleven de afgelopen jaren met ongeveer 3 procent gegroeid. Gecorrigeerd voor inflatie is dat een kleine toename van 1 procent.

Of kredietverlening aan het bedrijfsleven fors achterblijft, laat de bewindsman onderzoeken. Zo ja, dan zal staatssecretaris van Financiën Weekers (VVD) in actie komen. Maar Dijsselbloem ziet geen grond voor de klacht dat de banken door stapeling van maatregelen niet meer aan kredietverlening toekomen. 'De banken zijn winstgevend.'

Uitstel van de invoering van het nieuwe garantiefonds voor spaartegoeden, zoals de banken willen, vindt Dijsselbloem ook onverstandig.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden