Dijkstal wil verdeling politiegeld bespreken met korpsbeheerders

Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken gaat met de korpsbeheerders overleggen over een nieuwe verdeling van de financiële middelen bij de politie....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Rijke korpsen zouden de arme korpsen tegemoet moeten komen, vindt de minister. Op initiatief van D66 zal worden getracht om politiekorpsen te helpen die met hun personeelskosten in de problemen zijn gekomen en als gevolg daarvan geen kans zien de sterkte uit te breiden.

D66-woordvoerder De Graaf wees erop dat Nederland één politie kent en niet 25 zelfstandige 'werkmaatschappijen'. Een meerderheid van de Kamer vindt dat er een eenmalige verevening moet komen.

De verschillen in financiële positie van de korpsen vloeien voort uit de reorganisatie van de politie en uit de herberekening van de sterkte naar het inwoneraantal van een regio. Zo kampt het korps Groningen met een tekort, terwijl de regio Amsterdam/Amstelland een batig saldo heeft van zestig miljoen gulden.

Sommige korpsen kampen met boventalligheid en vergrijsd personeel dat relatief duur is. Tegelijkertijd zijn er korpsen die vanwege de opbouw van hun personeelsbestand en de groei die zij mogen doormaken, geld overhouden. Daaraan moet een einde komen, meent de Kamer.

Hoewel Dijkstal in het debat geen garanties kon geven over de ontwikkeling van de politiesterkte in de komende twee jaar ('meer blauw op straat') ging de Kamer akkoord met zijn prognoses over de te verwachten ontwikkelingen. Het streven blijft erop gericht in deze kabinetsperiode vierduizend agenten extra aan te stellen.

De minister probeert de komende tijd met de korpsen tot sluitende afspraken te komen over de reservering van geld dat beschikbaar komt. In de Kamer leeft de angst dat korpsen in het recente verleden geld voor extra agenten hebben gebruikt voor andere doeleinden, zoals de aanschaf van materieel en het wegwerken van tekorten in de begroting.

Dijkstal zegde de Kamer toe alles op alles te zetten om nog in deze kabinetsperiode daadwerkelijk te komen tot een uitbreiding van de sterkte met vierduizend agenten. Succes is afhankelijk van het moment waarop geld beschikbaar komt en de beschikbaarheid van opleidingscapaciteit, zo benadrukte de minister. De Kamer vroeg de minister voortaan halfjaarlijks over deze politiek heikele kwestie te rapporteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.