Dijkstal: optreden van Peper op tv forceerde breuk met korpschef Debat over Brinkman

VVD-minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken beschuldigt PvdA-burgemeester Peper van Rotterdam ervan de vertrouwensbreuk met korpschef Brinkman te hebben geforceerd door zijn mediaoptreden op 5 juni....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het kamerdebat over de Rotterdamse politiecrisis had een sterk partijpolitiek karakter. Alleen PvdA'er Van Heemst probeerde partijgenoot Peper te steunen. Maar ook hij erkende dat 'ze er in Rotterdam een potje van hadden gemaakt'.

Volgens Dijkstal was het 'zeer slechte' mediaoptreden van Peper cruciaal. 'Daarmee werd de weg terug afgesneden. Dan gaat prestige een rol spelen.' Op 5 juni zegden korpsbeheerder Peper en de andere burgemeesters in de regio Rijnmond het vertrouwen in Brinkman op. Voordat Peper naar Dijkstal ging om de vertrouwensbreuk te melden, gaf hij voor de televisie Brinkman de schuld van de crisis.

Ook aan het publicitaire optreden van Brinkman de dagen erna had Dijkstal zich gestoord, maar dat was slechts een reactie op de actie van Peper. Dijkstal verklaarde al eerder Peper te hebben gekapitteld over zijn mediaoptreden.

De debat was fel. PvdA'er Van Heemst probeerde Peper te beschermen, VVD'er B. Korthals ging vierkant achter zijn minister (Dijkstal) staan en D66'er T. de Graaf hoefde geen partijgenoot te dekken, waardoor hij stevige kritiek kon uiten. De Graaf zei dat iedereen in de zaak beschadigd was, vooral Peper en Dijkstal.

Hij verweet Peper 'onzorgvuldig handelen en onzorgvuldig korpsbeheer'. Volgens de D66'er is het de vraag of Peper nog wel over voldoende gezag beschikt. Dijkstal had van de rechter al een flinke tik op de neus gehad, memoreerde De Graaf. Die verweet hem onzorgvuldig te hebben gehandeld.

Ook Korthals richtte zijn pijlen op Peper. Hij sprak van 'ordinair optreden van bestuurders'. Korthals vindt dat 'de zorgelijke situatie in Rotterdam primair de verantwoordelijkheid is van Peper en de Rijnmond-burgemeesters'.

De Graaf eiste een onderzoek naar de kwestie-Brinkman. Dijkstal zei onverwacht dat hij een evaluatie-onderzoek wil door een onafhankelijk orgaan. Dat wordt waarschijnlijk de Inspectie van Politie. Het CDA wil een parlementair onderzoek, maar kreeg geen steun.

Alle politieke partijen, behalve de VVD, vinden dat Dijkstal in de Rotterdamse crisis had moeten ingrijpen. VVD-kamerlid Korthals is van mening dat Dijkstal daartoe de wettelijke bevoegdheden niet had. Dijkstal bestreed dat hij als bemiddelaar tussen de korspchef en de korpsbeheerder in had moeten staan.

Van Heemst zei dat Dijkstal in de kwestie een adempauze had moeten inlassen. GroenLinkser P. Rosenmöller noemde het optreden van Dijkstal passief, 'met schadelijke gevolgen voor de politieregio Rotterdam'. Dijkstal heeft volgens Korthals zijn best gedaan de partijen 'on speaking terms' te krijgen.

CDA'er Van der Heijden droomde hardop van de inmiddels overleden voorganger van Dijkstal, I. Dales. 'Die zou zich weinig hebben aangetrokken van wettelijke problemen', zei hij. Dales stond bekend om haar kordate optreden.

Dijkstal zegt veel te hebben gedaan om de partijen op één lijn te krijgen. Zelfs na het mediaoptreden van de twee kemphanen liet hij procureur-generaal Doctors van Leeuwen en commissaris van de koningin Leemhuis onderzoeken of de breuk was te herstellen. 'Op die vraag kreeg ik toen geen helder antwoord'.

De Kamer steunde Dijkstal in zijn voornemen om de schadevergoeding die aan Brinkman moet worden betaald, op Rotterdam te verhalen. Ook de rekening van de advocaat van Brinkman zal naar Rotterdam worden gestuurd.

De Kamer is unaniem tegen een forse gouden handdruk voor Brinkman. Dijkstal zei dat van een gouden handdruk geen sprake kan zijn. Volgens hem gaat het om 'in de rechtspositie verankerde rechten van een werknemer'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden