Dijkstal: ik beslis over premierschap

Er is maar één VVD-lid dat beslist wie er premier van Nederland wordt, als de VVD het voor het zeggen krijgt, en dat is Hans Dijkstal....

Dijkstal probeerde daarmee een eind te maken aan de onrust bij de liberalen, ontstaan door een slecht resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen en een grote opiniepeiling, vorige week.

Sindsdien wordt er in eigen kring openlijk getwijfeld of Dijkstal wel het juiste recept heeft tegen de opkomst van Fortuyn. VVD-voorzitter Bas Eenhoorn zei direct na het desastreus verlopen lijsttrekkersdebat van vorige week woensdag dat Dijkstal 'de liberale verkiezingsboodschap niet goed overbrengt.' Vice-premier Annemarie Jorritsma vond hem 'niet adequaat' in het debat. Hans Wiegel, VVD-erelid, bood zich zondag aan als kandidaat-premier. Gisteren reageerde Eenhoorn daar weer positief op: hij sloot de mogelijkheid niet uit.

Dijkstal maakte gisteren duidelijk vooral zeer verlegen te zijn met de publieke uitlatingen van zijn eigen voorzitter. 'Het zou een stuk gemakkelijker zijn als iedereen deed wat ik wilde.' Over Wiegels aanbod premier te willen worden, merkte hij snerend op: 'Het is een geruststellende gedachte dat dit weer gebeurt. Het gebeurt elk jaar.' Hij weigerde evenwel zich verder negatief over die kandidatuur uit te laten.

De VVD-fractie praatte dinsdagochtend over de gebeurtenissen van de afgelopen week. Dijkstal: 'Ik heb in de fractie gevraagd wie het debat goed vond. Niemand. Het was waardeloos.' De fractie heeft daarna het vertrouwen in de lijsttrekker uitgesproken, vertelde Dijkstal. 'Ze vinden dat ik lijsttrekker kan blijven.' Hij haastte zich vervolgens om te stellen dat hij niet expliciet om dat vertrouwen had gevraagd. Dat zou immers op twijfel daarover kunnen duiden.

Dijkstal zei dat hij 'beschadigd' was door het lijsttrekkersdebat en dat hij er lessen uit zou trekken. Hij noemde de commotie rond Fortuyns opkomst 'een hype'. 'Maar we kunnen ons er niet aan onttrekken. Het grote gevecht tegen de beelden begint. Maar ik wil me niet gaan overschreeuwen. Het moet blijven gaan over de inhoud. De kunst is hoe je het vertaald krijgt naar zeer concrete situaties naar de mensen in de wijken.'

Hoe de VVD dat gaat doen kon Dijkstal echter niet duidelijk maken.

De VVD-top gaat zich de komende weken beraden op een nieuwe strategie. Komend weekeinde gaan de partijbaronnen met de Haagse top in conclaaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden