Dijksma stopt met de verkoop van natuur na maatschappelijke onrust

Staatsbosbeheer hoeft geen grond meer te verkopen om 100 miljoen euro te bezuinigen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een gesprek met de Volkskrant.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Beeld null
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Een proef met de verkoop van grond in Hellendoorn heeft volgens de bewindsvrouw zoveel maatschappelijke onrust veroorzaakt, dat ze afziet van verdere verkopen.

Staatsbosbeheer beheert voor het Rijk ruim 260 duizend hectare natuur en moet 100 miljoen euro bezuinigen tot 2018. Het plan was dat geld te verdienen door versnipperde natuurpercelen zoals kleine weilanden, vennen en bosschages aan particulieren te verkopen. De proefverkoop van zestien percelen leverde een half miljoen euro op. 'Voor dat halve miljoen hebben we het hele land in beweging gekregen', zegt Dijksma.

Geen geplande verkoop
De Stichting Das&Boom vocht de verkoop in Hellendoorn tevergeefs aan bij de rechter, omdat onduidelijk was welke beschermde planten en dieren op de te verkopen grond leven. 'Je moet je afvragen of dit de manier is om een veel groter bedrag bij elkaar te scharrelen', zegt de staatssecretaris terugkijkend. Het antwoord op die vraag is nee. 'We gaan voorlopig niet verder met de geplande verkoop van stukken grond.'

Daardoor moet Staatsbosbeheer een andere manier vinden om 100 miljoen te besparen. Dat doet het door niet langer in gebieden en diersoorten te investeren waarbij de kans op succesvolle bescherming gering is. De organisatie wil het aantal bezoeken verdubbelen naar 300 miljoen en geld vragen voor diensten zoals parkeren. Ook probeert Staatsbosbeheer geld te verdienen aan wind- en zonne-energie op zijn percelen en aan houtverkoop.

Het afzien van de grondverkoop is een poging van Dijksma om de polarisatie te verminderen waarin het natuurbeleid is verzeild geraakt. Tijdens het bewind van CDA'er Henk Bleker, staatssecretaris in Rutte I, zijn natuurorganisaties, politiek, bestuurders en burgers scherp tegenover elkaar komen te staan. Dijksma probeert samen met die betrokkenen de komende jaren een nieuw natuurbeleid te formuleren.

Vandaag in de Volkskrant: 'Natuur is ook een economische factor.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden