Dijksma snoeit in kinderopvang

Het kabinet zet volgend jaar het mes in de subsidies voor kinderopvang. Ouders met inkomens vanaf 45 duizend euro krijgen dan minder tegemoetkoming.

Van onze verslaggevers

Het kabinet moet ingrijpen in de kinderopvang, omdat de vraag veel groter is dan is begroot. Naar verwachting moet staatssecretaris Dijksma van Onderwijs (PvdA) dit jaar 470 miljoen euro meer uitkeren dan op Prinsjesdag was ingecalculeerd. Minister Bos van Financiën neemt die overschrijding dit jaar grotendeels voor zijn rekening. Het geld komt uit de ‘plooien van zijn begroting’.

De verwachting is dat het gat op de kinderopvang in 2011 oploopt tot 1,5 miljard euro, als het kabinet niets onderneemt. Naast de twee voorgenomen maatregelen, kan Dijksma nog putten uit een potje met extra geld. Die drie inkomstenbronnen moeten straks voldoende opleveren om het dreigende gat te vullen.

Vandaag beslist de ministerraad naar verwachting over de voorjaarsnota, de tussenstand van de begroting voor 2008. Bronnen rond het kabinet denken dat er nog geen oplossing tot achter de komma over de kinderopvang uit zal rollen. Dat gebeurt pas in augustus.

De aanpak van de gastouderbureaus, het inkomensafhankelijker maken van de regeling, en de inzet van het extra geld zijn de ‘richtingen’ waarbinnen een oplossing wordt gezocht. Bos hanteert de regel dat iedere bewindspersoon tegenvallers op zijn begroting zelf op moet vangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden