Dijksma gelast onderzoek naar 'giftreinen' op Brabantroute

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu laat onderzoeken hoe het komt dat er veel meer treinen met gevaarlijke stoffen over de Brabantroute (door Brabant en Noord-Limburg) rijden dan wettelijk toegestaan. Ook door Oost-Nederland rijden meer van zulke treinen dan mag.

Spoorlijn door woonwijk in Venlo.

Op basis van dat onderzoek, dat in juli klaar moet zijn, zal zij besluiten of er extra maatregelen moeten worden genomen. In het uiterste geval kan ze 'een routeringsbesluit' nemen: het afsluiten van een bepaald traject voor bepaalde gevaarlijke stoffen. Maar ze hoopt dat het zover niet hoeft te komen en dat de transportsector zelf zijn verantwoordelijkheid neemt.

Dat heeft Dijksma maandag gezegd tijdens spoedoverleg op het stadhuis van Eindhoven met bestuurders uit Brabant, Limburg en Oost-Nederland. 'Het is heel bijzonder dat we in Nederland een extra plafond hebben ingesteld voor het vervoer van gevaarlijke stoffen', aldus Dijksma. 'Maar dan moet iedereen zich wel daaraan houden.'

Ook zij is 'overvallen' door het nieuws dat het afgelopen jaar op de Brabant-route en door Oost-Nederland de plafonds voor gevaarlijke stoffen zwaar zijn overschreden. Door sommige steden zijn per trein drie tot vier maal zoveel chemische stoffen vervoerd dan is toegestaan.

Verontwaardiging

De wet Basisnet, die het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor regelt, is ruim een jaar van kracht. Volgens Dijksma is de controle niet louter een kwestie van wagons tellen. Pas in kwartaalrapportages achteraf blijkt of plafonds zijn overschreden. 'Maar ik ben niet zover om te stellen dat de wet niet werkt', zei ze na het overleg.

Bestuurders in de regio reageerden verontwaardigd op de overschrijdingen. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo noemde het 'schandelijk' dat gemeenten niet geïnformeerd waren over de problematiek. Ook zijn collega's uitten hun bezorgdheid voor de veiligheid van bewoners langs het spoor.

Interview

Er rijden veel meer treinen met stoffen als butaan en LPG door bewoonde gebieden dan toegestaan. 'Het ministerie kan niet achteroverleunen', zegt veiligheidsadviseur Vincent van der Vlies (+).

Dijksma erkende eind vorige maand in een Kamerbrief dat het onduidelijk is welke gevaarlijke stoffen over het spoor worden vervoerd. 'De registratie is ver onder de maat', aldus de PvdA-bewindsvrouw. 'Dit is onacceptabel.'

De regionale bestuurders toonden zich maandag tevreden dat de staatssecretaris zo snel naar Eindhoven kwam. 'Zij ziet net als wij de urgentie in', aldus de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat (VVD). 'De mensen moeten zich veilig voelen langs het spoor', aldus de Eindhovense wethouder Jannie Visscher (SP). Zij wachten het onderzoek en de eventuele maatregelen af.

Spoorlijn door woonwijk in Tilburg.
Spoorlijn door woonwijk in het Brabantse Gilze-Rijen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden