Dijksma en vissers boos over actie Greenpeace op Noordzee

Milieuorganisatie Greenpeace heeft zich de woede van zowel de Nederlandse vissers als staatssecretaris Sharon Dijksma op de hals gehaald door deze week grote zwerfkeien te droppen in de Klaverbank, een beschermd natuurgebied in de Noordzee. Al meer dan honderd vissers zeggen aangifte te doen tegen Greenpeace en ook Dijksma noemt de actie 'gevaarlijk' en 'volkomen contraproductief'.

null Beeld anp
Beeld anp

'Ik vraag mij oprecht af op wiens sympathie Greenpeace nog rekent met het dumpen van stenen op kwetsbaar natuurgebied', zegt Dijksma, die eerder nog aangaf de Klaverbank extra te willen beschermen en visserij daar op ten duur te beperken.

Maar omdat dat voorstel al tijden bij de Tweede Kamer ligt, en volgens Greenpeace bovendien niet ver genoeg gaat, wierp de organisatie deze week een aantal grote stenen - gekocht bij een groothandel voor tuinartikelen - vanaf de Arctic Sunrise de Noordzee in. 'De plannen om de Klaverbank te ontzien liggen er al sinds 2011, maar er is tot nu toe nog geen centimeter daadwerkelijk beschermd', zegt campagneleider Tom Grijsen. 'Deze actie is dan ook vooral bedoeld als protest tegen dat gebrek aan daadkracht.'

Een tweede reden is volgens Grijsen om 'op lokale schaal bij te dragen aan het natuurherstel na decennia van verwoesting door bodemsleepnetten'. Aan soortgelijke stenen die Greenpeace in 2011 in de Klaverbank liet afzinken, hebben zich inmiddels verschillende zeeplanten en -dieren genesteld, zoals de zeenaaktslak. De hoop is dat dat nu weer gebeurt.

Gevaar voor vissers

Toch noemt de staatssecretaris de actie 'een gevaar voor vissers', zoals Anja Keuter uit Urk. Zij was deze week de eerste die aangifte deed tegen Greenpeace wegens poging tot het laten zinken brengen van een vissersschip, het vernielen van natuurgebied en het ontoegankelijk maken van openbaar gebied. 'Op het moment dat wij vast komen te zitten met onze netten door zo'n kei, is het goed mogelijk dat je de hele kotter omver trekt, en dan verdrink je gewoon', zegt Keuter.

Inmiddels hebben al meer dan honderd Nederlandse vissers zich aangesloten bij Keuter en ook VisNed, de belangenorganisatie voor kottervisserij, riep haar leden vrijdag op aangifte te doen tegen de milieuorganisatie.

Staatssecretaris Dijksma zal zelf geen juridische stappen ondernemen. Toen Greenpeace in 2011 al 27 soortgelijke stenen liet afzinken, legde het ministerie van Infrastructuur en Milieu de organisatie een dwangsom op vanwege het overtreden van de Waterwet, maar de Raad van State oordeelde toen dat die onrechtmatig was omdat keien geen 'afvalstoffen' zijn. De civiele procedure die de vissers nu aanspannen, zo is de verwachting, heeft meer kans van slagen. De Arctic Sunrise blijft de komende dagen in ieder geval op zee om nog meer stenen af te zinken, zegt Greenpeace.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden