Dijksma: alleen dierproeven toepassen als het echt niet anders kan

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische zaken) wil dat er alleen nog dierproeven plaatsvinden als er echt geen alternatief is. Nieuwe technologie biedt volgens haar nieuwe mogelijkheden die de dierproef kunnen vervangen, zo staat in het plan van aanpak dat de bewindsvrouw naar de Tweede Kamer stuurde.

Demonstratie tegen dierproeven vorig jaar.Beeld afp

'Iedere dierproef die wij overbodig kunnen maken telt', aldus Dijksma, die wil dat kennis over de nieuwe mogelijkheden beter wordt gedeeld en toegepast. 'Samen met onderzoekers en dierenwelzijnsorganisaties gaan wij alle kennis en mogelijkheden ten volle benutten om zo onnodig dierenleed te besparen.' Ook in de opleidingen van onderzoekers en wetenschappers zal meer aandacht worden besteed aan alternatieven voor dierproeven.

Dijksma wil verder af van de snelle toename van het overschot aan dieren dat wel wordt gefokt om dienst te doen als proefdier, maar niet wordt gebruikt in experimenten en wordt gedood. Inmiddels gaat dat om ruim 525.000 dieren, vooral vissen en muizen, aldus het ministerie van Economische Zaken. De bewindsvrouw wil die stijging beperken door fokcoördinatoren aan te stellen bij instellingen. Zo komt er beter zicht op het aantal dieren dat op een bepaald moment nodig is. In 2012 vonden er 589.056 dierproeven plaats uit het oogpunt van de volksgezondheid. In 2011 waren dat er ongeveer evenveel, 588.259.

'Wazig wereldje'
'Van de 600.000 dierproeven die jaarlijks worden gedaan, zijn er ongeveer 100.000 volslagen onnodig en sterven de dieren voor schijnveiligheid', schreef directeur Frank Dales van de Dierenbescherming afgelopen weekeinde. 'Het is een wazig wereldje waarin je nauwelijks informatie krijgt over welke bedrijven welke stoffen laten onderzoeken op welke dieren.'

De staatssecretaris gaat bovendien op zoek naar manieren waardoor de proefdieren minder pijn lijden. Ze wil de teenknip bij proefmuizen gaan verbieden en vervangen door een diervriendelijker methode. De teenknip wordt nu gebruikt om de dieren te identificeren. Met dierenwelzijnsorganisaties wordt de komende tijd verder gewerkt aan een plan om voormalige proefdieren te laten adopteren.

'Ik zie dit plan als een eerste stap in de goede richting. Het vergt nog veel werk om ook daadwerkelijk het effect te gaan zien. Maar zorgvuldigheid is in mijn ogen van groot belang, vandaar dat ik op vele aspecten inzet op extra kennis en uitwerking samen met de sector', aldus Dijksma.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden