Dijkhoff: nóg meer bedden voor asielzoekers nodig

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) heeft gemeenten vandaag per brief gevraagd om nóg meer bedden en huizen voor asielzoekers vrij te maken. De 1500 slaapplaatsen die Dijkhoff eerder vroeg zijn 'snel gevonden' en daar is hij 'dankbaar' voor. Maar 'nieuwe kortdurende opvanglocaties blijven nodig', aldus de staatssecretaris.

Beeld anp

'Doordat de instroom van mensen die hun toevlucht in Nederland zoeken hoog blijft en omdat de noodopvanglocaties in beginsel maar voor 72 uur beschikbaar zijn, zullen nieuwe kortdurende noodopvanglocaties nodig blijven. Uw wordt dus nog steeds gevraagd zich te melden met een geschikt aanbod', schrijft Dijkhoff in zijn brief.

40 euro per nacht per opvangplaats

De bewindsman vraagt niet alleen hulp aan burgemeesters en wethouders, maar expliciet ook aan gemeenraadsleden. Hij hoopt dat zij 'de flexibiliteit en het begrip vertegenwoordigen' die van alle inwoners wordt gevraagd.

Gemeenten krijgen 40 euro per nacht per opvangplaats aangeboden door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Burgemeesters die opvangplekken hebben, hoeven deze pas geschikt te maken voor de nacht als het COA aangeeft dat ze nodig zin. Dan kan het snel gaan. 'In het uiterste geval hoort u uiterlijk om 16.00 uur dat het COA dezelfde avond gebruik wil maken van uw aanbod', aldus de staatssecretaris.

'Onder de indruk'

Dijkhoff prijst de gemeenten voor hun eerder getoonde bereidwilligheid om asielzoekers op te vangen. In zijn brief benadruk hij 'onder de indruk te zijn van de getoonde verantwoordelijkheid' en 'is hij de inwoners van gemeenten zeer erkentelijk'.

Staatssecretaris Dijkhoff riep eind augustus ook al burgemeesters en wethouders op om 'moed' te tonen door extra bedden en huizen vrij te maken voor vluchtelingen (hier linkje naar interview met Dijkhoff). 'Plat gezegd heb ik stoere burgemeesters, wethouders en raadsleden nodig. En ik vraag aan burgers om te accepteren dat er een opvangplaats in de buurt komt', aldus Dijkhoff in de Volkskrant. Onconventionele huisvesting schuwt hij niet: 'Kantoorpanden en containerwoningen kunnen ook geschikt zijn.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.