Dijkhoff: moordenaar Theo van Gogh hoort in zwaar regime

De moordenaar van Theo van Gogh hoort volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) in een zwaar gevangenisregime, in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught, waar hij nu zit, of desnoods elders. Dit zei de bewindsman vrijdag tegen de NOS.

Archiefbeeld Theo van Gogh. Beeld ANP

B. ging in februari in beroep tegen de verlenging van zijn verblijf in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij al ruim tien jaar verblijft. Gevangenen in de EBI mogen geen contact hebben met andere gedetineerden noch de buitenwereld. In de EBI zitten gevangenen met een extreem vluchtrisico of gevangenen die als ze ontsnappen een onaanvaardbaar maatschappelijk risico vormen.

De beroepscommissie van de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ) meent dat er geen concrete informatie is dat dit bij B. nog het geval is. Bovendien stelt de commissie dat B.'s langdurig verblijf in de EBI op gespannen voet staat met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Dijkhoff moet volgens de commissie beter beargumenteren waarom hij de moordenaar van Van Gogh er toch wil houden. Anders moet B. uit de extra beveiliging worden geplaatst. De beroepscommissie ziet namelijk bij B. ook een begin van een positieve ontwikkeling.

Dijkhoff heeft laten weten 'nieuwe informatie te zullen aanleveren om te zorgen dat B op een zwaar regime blijft'. Uiterlijk 12 augustus moet worden beslist over een overplaatsing van B. naar een gevangenis waar hij verder zijn straf moet uitzitten. Het oordeel is een einduitspraak.

Archieffoto van de straat waar Van Gogh is vermoord.

Hofstadgroep

Mohammed B. stak Van Gogh op 2 november 2004 rond 9 uur 's ochtends met een mes op de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost neer. Hij is veroordeeld tot levenslang en zit momenteel opgesloten in Vught. In Nederland zitten momenteel veertig mensen levenslang vast.

B. maakte deel uit van de Hofstadgroep, de eerste grote jihadistische groepering in Nederland. Tijdens het Hofstadproces van tien jaar geleden werd B. als de grote leider van de groep gezien. Bij het proces kreeg B. geen extra straf opgelegd omdat hij al tot levenslang was veroordeeld. Van enkele leden van de Hofstadgroep is bekend dat zij geradicaliseerd zijn en naar Syrië zijn afgereisd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden