Dijkhoff: geen taalles vanaf dag één voor asielzoekers

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel vindt het onwenselijk om asielzoekers direct na aankomst in Nederland taalles te geven. Dat schrijft hij aan de Kamer in reactie op moties van D66 en PvdA die oproepen tot snellere integratie van nieuwkomers. Het aanbieden van Nederlandse les kan verkeerde verwachtingen scheppen bij asielzoekers, meent Dijkhoff.

Asielzoekers onderweg naar het opvangkamp Heumensoord nabij Nijmegen. Beeld anp

Taalles is er wel voor erkende vluchtelingen in de leeftijd van 18 tot en met 65 jaar (en minderjarige asielzoekers hebben altijd recht op onderwijs). Zij krijgen het programma 'Voorbereiding op inburgering' aangeboden met daarin Nederlandse les door gecertificeerde onderwijzers.

Dijkhoff wil deze voorziening niet bieden aan asielzoekers zonder vergunning. 'Het kan verwachtingen scheppen als dit van overheidswege wordt aangeboden. Ik vind het van groot belang dat de overheid geen tegenstrijdige signalen afgeeft.'

Taalonderwijs zou ten onrechte de indruk kunnen wekken dat asielzoekers een grotere kans maken op een verblijfsvergunning, meent de staatssecretaris. Ook wil hij het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) niet extra belasten. 'Er wordt momenteel al heel veel gevraagd van het COA.'

Dijkhoff reageert op moties van D66 en de PvdA die oproepen tot snellere integratie van nieuwkomers. De partijen zijn van mening dat veel nieuwkomers in Nederland zullen blijven en daarom het beste zo snel mogelijk met integreren kunnen beginnen.

De staatssecretaris wil het wel mogelijk maken om taalles te geven aan asielzoekers die al langere tijd in Nederland verblijven en uitzicht hebben op een vergunning. Hij heeft het COA gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is om deze groep les te bieden. Ook onderzoekt het COA of de voorlichting in azc's over Nederlandse normen en waarden kan worden uitgebreid.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden