Dijkgraaf: Overige dijken in uitstekende staat

Bewoners in de omgeving van Wilnis hoeven niet bang te zijn dat ze ook het slachtoffer worden van doorgebroken dijken....

ANP

Volgens De Bondt zijn alle dijken in de omgeving dinsdag gecontroleerd. Uit de inventarisatie blijkt dat tot op heden geen sprake is van een verhoogd risico op dijkdoorbraak. De dijkgraaf vertelde dat tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Mijdrecht. 'De dijken bevinden zich in uitstekende staat', aldus De Bondt.

De dijkgraaf verwacht dat woensdag een eerste rapportage over de oorzaak van de dijkdoorbraak bij Wilnis wordt uitgebracht. Op dit moment kan De Bondt hier nog niets over zeggen. Hij sluit echter niet uit dat de aanhoudende droogte een rol heeft gespeeld, omdat de dijk hierdoor kan zijn 'ingedroogd'.

Het Groene Hart en de provincie Friesland liggen vol met veendijken zoals in Wilnis. Naar aanleiding van de dijkdoorbraak in Wilnis heeft het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden dinsdag medewerkers op pad gestuurd voor een extra controle van de dijken.

'Er is geen reden om aan te nemen dat dijkvakken op springen staan, maar de extreme droogte kan tot instabiliteit van de dijken zorgen', zegt een woordvoerder van De Stichtse Rijnlanden.

Deskundige Goossensen van het ingenieursbureau Arcadis dat door het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht voor extra controles is ingeschakeld, noemt het opportuun om te stellen dat de risico's in alle gebieden met veendijken zijn toegenomen. 'Dat betekent echter niet dat alle veendijken op doorbreken staan.'

De koepel van Friese waterschappen stelt dat de situatie in Friesland verschilt van de veengebieden in Zuid-Holland en Utrecht. 'Het water staat hoog. We hebben de boezems gevuld met extra water. De kans op verdroging is hier minder groot. Ook zijn onze veengebieden onbewoond', aldus een woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden