Dijkdoorbraken dreiegn in Duits stroomgebied grensrivier Oder

Duitsland vecht met man en macht tegen de watermassa die na overstromingen in Polen, Tsjechië en Oostenrijk nu het Duitse stroomgebied van de Oder heeft bereikt....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

FRANKFURT AN DER ODER

In Polen en Tsjechië moesten eerder al grote aantallen mensen worden geëvacueerd wegens de watersnood die volgde op hevige regenval in Midden-Europa. Ruim 60 duizend Polen hebben nog steeds geen kans gezien naar hun huizen terug te keren. Het dodental als gevolg van de watersnood is inmiddels opgelopen tot zeker 108.

Duizenden vrijwilligers, militairen, brandweerlieden en burgers zijn in het oosten van Duitsland druk doende om de dijken langs de Pools-Duitse grensrivier de Oder te verzwaren. Bij Frankfurt is een helikopter ingezet om zand te dumpen om een vijf meter lange scheur in de dijk te dichten. Naar schatting 1,5 miljoen zandzakken zijn gebruikt om zwakke punten in de dijk langs de 167 kilometer lange oevers van de rivier te verstevigen.

De dijken langs de Oder zijn door het al dagenlang aanhoudende hoge peil in de rivier verzadigd geraakt. De zware stroming brengt bovendien grote schade toe aan de dijken. In Eissenhüttenstadt lag het peil dinsdag vijftig centimeter hoger dan het oude record van 6,55 meter dat in 1854 werd gemeten. Het waterpeil in Ratzdorf, waar de rivieren de Oder en Neisse samenkomen, ligt vier meter hoger dan normaal.

De minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Brandenburg heeft opdracht gegeven de veertigduizend stuks vee uit de Oderbruchvallei over te brengen naar hoger gelegen gebieden om de weg vrij te houden voor de evacuatie van 19 duizend bewoners van de regio. Vooral de regio ten noorden van Frankfurt, een voormalig moeras, wordt bedreigd omdat het onder de waterspiegel van de Oder ligt.

Bondskanselier Kohl bezocht dinsdag Frankfurt an der Oder om de crisis met eigen ogen te aanschouwen. Hij noemde deze 'een geweldige catastrofe voor de gehele regio' en zegde hulp toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden