Dijkdoorbraak in Wilnis

Een dijkdoorbraak heeft dinsdagmorgen grote overlast veroorzaakt in het Utrechtse Wilnis. De woonwijken Veenzijde liepen onder water en 1500 tot 2000 inwoners moesten worden geevacueerd....

ANP

De dijkdoorbraak werd in het holst van de nacht ontdekt. Over een lengte van 60 meter spoelde de dijk weg. De Ringvaart in Wilnis viel vrijwel droog. Doordat het water uit de Ringvaart wegliep, ontstonden in de berm en ook in de weg ernaast veel scheuren.

In het plaatsje in de provincie Utrecht werd een noodverordening van kracht. Bewoners die hun huizen hadden verlaten werden eerst in de directe omgeving opgevangen en later in een partycentrum in Mijdrecht. Voor inwoners zonder eigen vervoer zijn bussen ingezet. Burgemeester M. Burgman van gemeente De Ronde Venen heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de oorzaak van de dijkdoorbraak.

De wegen in de wijken Veenzijde 1 en 2 werden afgesloten, evenals de provinciale weg N212. De politie stuurde alle mensen van de dijk bij de Ringvaart weg. Het ging om ramptoeristen en bewoners van de ondergelopen wijken die nog stonden te kijken bij de plaats waar het gat in de dijk was geslagen.

De dijkdoorbraak had voor zover bekend geen ernstige gevolgen voor de gezondheid van de inwoners van Wilnis. Wel zijn enkele mensen onwel geworden. Die zijn volgens burgemeester M. Burgman van gemeente De Ronde Venen, waar Wilnis een onderdeel van is, opgevangen en krijgen geestelijke bijstand. De burgemeester heeft dinsdag een noodverordening uitgevaardigd voor de drie wijken die zijn getroffen. Bewoners kunnen niet terug naar hun huizen voordat die noodverordening wordt ingetrokken.

Volgens de burgemeester is er in het gebied een gaslek geweest dat inmiddels gedicht is. 'Er zijn ook wat wegverzakkingen geconstateerd. Er vindt nu een inspectie plaats door specialisten.' Hoe lang het gaat duren voordat de bewoners terug naar huis kunnen, kon ze dinsdagochtend nog niet zeggen. De gemeente heeft plannen klaarliggen voor het geval mensen de komende nacht niet thuis kunnen slapen.

J. de Bondt, de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), verwacht dat het nog wel een paar dagen zal duren voordat er duidelijkheid is over de oorzaak van de dijkdoorbraak. Hij sluit opzet uit als mogelijke oorzaak.

De Bondt stelt dat de dijken in het poldergebied van De Ronde Venen enkele jaren geleden nog zijn gecontroleerd op stabiliteit. Uit die controle bleek dat er bij enkele dijken reparaties nodig waren, maar de dijk van de Ringvaart bij Wilnis was daar niet bij.

De Ringvaart is een boezemwater. Het waterschap heeft de vaart aan beide zijden van de doorbraak afgesloten, zodat er geen water meer door het gat kan stromen. Het water in de woonwijk wordt weggepompt.

Volgens De Bondt was het waterpeil in de wijk rond 10.00 uur alweer aan het zakken. Hij verwacht dat het in de loop van de middag helemaal weg zal zijn, maar dan blijft nog een flinke laag modder en rommel op straat en in de huizen achter.

P. van Rooy, een deskundige op het gebied van waterbeheer, haalde alvast hard uit naar de landelijke politiek. Die zou de belangen van kabelaars laten prevaleren boven de veiligheid van de burger, waardoor gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan. Volgens de aan het Rathenau Instituut in Den Haag verbonden Van Rooy moet er snel werk worden gemaakt van een betere waterhuishouding.

'Sinds '98, toen onder minister Jorritsma van Economische Zaken de Telecommunicatiewet werd aangenomen, staan waterschappen erg zwak tegenover bedrijven die kabels willen leggen in dijken', stelt Van Rooy. 'Als die kabels worden gelegd, ontstaat vaak schade aan de dijken. De waterschappen signaleren dat probleem al enkele jaren, maar er gebeurt verder niets mee.'

Volgens Van Rooy, al twintig jaar adviseur van diverse overheden op het gebied van waterbeheer, is de dijkdoorbraak waarschijnlijk ontstaan doordat het dijklichaam te weinig water bevatte of doordat het was verzwakt als gevolg van te intensieve bekabeling. De oorzaak kan volgens Van Rooy ook liggen in een combinatie van deze factoren.

volgens een woorvoerder van het Verbond van Verzekeraars zal de schade door de dijkdoorbraak ontstaan is, niet worden vergoed door de verzekeraars. Dat staat in de polisvoorwaarden voor de inboedel- en opstalverzekeringen, aldus de woordvoerder. 'De schades als gevolg van een dijkdoorbraak kunnen zo gigantisch zijn, dat een verzekeringsmaatschappij haar toezegging niet zou kunnen nakomen.' Wel kunnen de gedupeerden volgens de woordvoerder een beroep doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS). de minister van Binnlandse Zaken beslist dan of het verzoek wordt ingewilligd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden