Dijkdoorbraak door ondergrond en droogte

De dijkdoorbraak in Wilnis van dinsdag is veroorzaakt door de samenstelling van de ondergrond en de droogte die de veendijk lichter heeft gemaakt, zo luidde woensdag de eerste officiële conclusie van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en deskundigen van Geo Delft...

Volgens Dijkgraaf De Bondt is meer onderzoek nodig om een harde conclusie te kunnen trekken. Hij sluit niet uit dat er andere oorzaken zijn. Wel sluit hij andere genoemde redenen zoals muskusratten, hoog waterpeil, bekabeling, de gasleiding in de dijk en de kleine overstroming van vorig jaar uit als oorzaak van de doorbraak.

De combinatie van een droge, lichte dijk en een gladde bodem kan ook op andere plaatsen voorkomen, erkende De Bondt. 'Al is zo'n verschuiving nooit voorgekomen.' Het hoogheemraadschap houdt extra inspecties bij de 250 kilometer veendijk in de regio. Waterschappen in de Randstad stellen eveneens extra onderzoeken in naar de stabiliteit van hun waterkeringen. Tot nu toe zijn geen scheuren of verzakkingen geconstateerd.

De Unie van Waterschappen heeft woensdag gewaarschuwd voor het risico dat door zware regen na een lange droge periode ingedroogde dijken wegschuiven. 'Zware regen kan desastreuze gevolgen hebben', zegt een woordvoerder. Door de droogte kan een dijk zo poreus worden dat die nauwelijks meer water opneemt bij plensbuien. In de ingedroogde dijk kunnen dan drukverschillen optreden en kan een dijktalud gaan schuiven.

Rond de getroffen plek bij de Ringvaart in Wilnis worden woensdagavond damwanden geplaatst. De dijk is met zand verzwaard. Op donderdag pompt het hoogheemraadschap heel langzaam water binnen een van de drooggevallen stukken vaart. Daar liggen ook de tien woonarken, waarvan de bewoners nog niet mogen terugkeren. Burgemeester Burgman kijkt met spanning uit naar het moment dat de vaart echt gevuld wordt. 'Donderdag is voor ons D-Day.'

De noodverordening die Burgman dinsdag nog voor de woonwijken Veenzijde 1, 2 en 3 afkondigde, is woensdag verkleind naar een smal gebied rond de doorgebroken dijk. De politie heeft daar de bevoegheid om mensen te verwijderen die zich niet aan aanwijzingen houden.

De getroffen bewoners hebben tot nu toe 350 schadeformulieren ingeleverd. Op de formulieren hebben de inwoners beschreven welke schade ze hebben geleden. Het gaat bijvoorbeeld om verzakte tuinen en kapotte vloeren. Er staan geen schadebedragen genoemd. Volgens burgemeester Burgman krijgen de meest schrijnende gevallen snel bezoek van een schade-expert.

Hoewel de schade voor veel inwoners van de ondergelopen wijken Veenzijde 1 en 2 kleiner blijkt dan gevreesd, is aan de andere kant van de vaart de schade veel groter en ingrijpender. Daar zijn acht huizen zeer zwaar beschadigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden