Digitale vraagbaak over privacy geopend

Mensen die iets willen weten over de manier waarop overheden, bedrijven of andere organisaties hun persoonsgegevens gebruiken, kunnen sinds maandag terecht op een aparte website....

ANP

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) wil de site www.mijnprivacy.nl in de loop van het jaar ook gaan gebruiken om signalen van burgers over privacyproblemen te verzamelen.

Volgens de waakhond voor de privacywet is uit Europees onderzoek gebleken dat 70 procent van de Europeanen slecht op de hoogte is van hun rechten en van wat er wordt gedaan om hun persoonsgegevens te beschermen. De site moet het burgers makkelijker maken zelf problemen met het gebruik van hun persoonsgegevens aan te pakken.

Het CBP blijft zich ondertussen verzetten tegen het wetsvoorstel van het kabinet dat telecombedrijven verplicht om telefoon- en e-mailgegevens achttien maanden te bewaren voor het onderzoeken, opsporen en vervolgen van zware criminaliteit. Volgens het college gaat het om een zeer ingrijpende maatregel waarvan de noodzaak onvoldoende is aangetoond.

Het CBP zal komend jaar ook aandacht besteden aan privacykwesties die spelen op scholen en rond kinderen en jongeren. De organisatie krijgt regelmatig vragen en klachten van bezorgde ouders over de manier waarop scholen de gegevens van kinderen op hun websites publiceren. Ook bestaat nogal eens onduidelijkheid over de dossiers die van leerlingen worden aangelegd, de rechten van ouders en de informatieverplichting die op de school rust. Het CBP sluit controlerende onderzoeken hiernaar niet uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden