Digitale secretaresse

Een goed idee om als geheugensteuntje een bandje te laten meelopen tijdens een toespraak of presentatie. Maar in de praktijk blijken de oude datarecorders niet zo handig....

Kees Kraaijeveld

Nu is de recorder met het cassettebandje natuurlijk niet meer van deze tijd. Naast de minidisk-spelers van Sony - die haarscherpe opnamen maken -, is er een keur aan digitale opname-apparaatjes op de markt die, zonder veel problemen, uren gepraat in hun geheugen kunnen opslaan; geen gedoe meer met bandjes of diskettes.

Een leuk voorbeeld is de voice-pen van Samsung. Op het formaat van een forse vulpen kan 138 minuten tekst worden opgenomen. Schijven is niet mogelijk met de voice-pen maar door de ingebouwde laser is het pennetje tijdens presentaties wel te gebruiken als aanwijsstok.

Minidisk, voice-pen, en hun vele digitale soortgenoten mogen dan probleemloos opnemen, de tijd om ze weer af te luisteren ontbreekt meestal.

Het gesproken woord opslaan, blijft onhandig. Tekst is - digtiaal of op papier - veel makkelijker te bewaren, door te bladeren, of na te lezen. Het moge vandaag dan nationale secretaressedag zijn, het laten uittypen van de opgenomen praatjes is een luxe die alleen managers zich kunnen veroorloven. Tot voorkort althans.

Dragon, de Amerikaanse dochter van het noodlijdende Lernout en Hauspie, heeft een opname-apparaatje ontwikkeld dat het gesproken woord automatisch omzet in tekst. Neem met de Naturally Speaking Mobile een gesprek op, sluit het apparaatje aan op de pc, druk op 'transcribe' en de speciale software tovert de woorden als tekst op het beeldscherm. Het apparaatje schijnt redelijk netjes te werken. En net als alle spraakherkenningsproducten, wordt de accuratesse beter naarmate het meer wordt gebruikt. De software leert namelijk de stem van het baasje kennen.

Olympus, dat een hele reeks aan digitale recorders produceert, kon bij dit gebruikersgemak natuurlijk niet achterblijven. Sinds enige tijd maakt dit Japanse elektronicaconcern ook een aantal digitale secretaresses. De datatypisten van Olympus werden oorspronkelijk alleen verkocht met Viavoice, de spraakherkenningssoftware van IBM. Maar tegenwoordig zijn ook de programma's van Philips en Lernout en Hauspie te gebruiken.

De DS3000, het nieuwste model van Olympus, kost ruim duizend gulden. De recorder, met de afmeting van een mobiele telefoon, is uitgerust met uitneembare geheugenkaarten. Dat biedt ruimte. Wie de kiest voor de duurste kaart kan ruim 22 uur volkletsen.

Aangesloten op de pc kan de DS3000 het gesproken woord uittypen. Daarbij is de Olympus wel een stuk trager dan zijn concurrent van Dragon. De spraakherkenningssoftware van de DS3000 moet de woorden eerst opnieuw 'horen', om ze te kunnen omzetten in tekst. Het uittypen duurt dus minimaal net zo lang als het opnemen. Gelukkig heeft de digitale datatypist geen moeite met werkdagen van 22 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden