Digitale letterenbibliotheek in gevaar

Nederlandse Letteren

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is sinds jaar en dag een voorziening die trots en dankbaarheid opwekt. Een zeer groot corpus van de Nederlandse letterkunde is in betrouwbare en heldere vorm samengebracht op de website www.dbnl.org.

Zowel de klassieken van onze literatuur als minder bekende, specialistische teksten staan kostenloos online ter beschikking. De gebruikers van de DBNL omvatten vrijetijdslezers en scholieren, vwo-docenten en academische onderzoekers. De DBNL bewijst dag in, dag uit onschatbare diensten aan het onderwijs; met name in het buitenland is de DBNL onontbeerlijk voor het onderwijs van de Nederlandse taal en literatuur. Iedere lezer met internettoegang en/of een e-reader kan zijn hart ophalen in een vrij toegankelijke literaire schatkamer; voor het ideaal van open access is de DBNL een baanbreker. Weinig andere landen kunnen bogen op zo'n veelomvattende, goed verzorgde, niet-commerciële onlinepresentie van hun letterkundige erfgoed.

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren verkeert thans echter in zwaar weer, goeddeels omdat in een herverdeling van verantwoordelijkheden tussen de betrokken bestuurlijke instanties (waaronder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Taalunie) de budgettaire garanties voor de DBNL tussen wal en schip dreigen te belanden.

Deze toestand vervult ons met ernstige zorg. Een publieksbelang is nodeloos in het geding; en onze bezorgdheid hieromtrent willen wij dan ook publiekelijk kenbaar maken, ongetwijfeld ook namens talrijke andere dankbare gebruikers.

Wij willen langs deze weg een klemmend beroep doen op de verantwoordelijke instanties om hun zorgplicht ter zake waar te maken en om te bevestigen dat zij gecommitteerd zijn aan de instandhouding van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

Joep Leerssen, mede namens Geert Buelens, Lotte Jensen, Jos Joosten, Wiel Kusters, Marita Mathijsen, Frits van Oostrom, Herman Pleij en Thomas Vaessen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden