Digitale KPN-dame leest rap sms'je voor
'KPN introduceert sms'en met uw vaste telefoon', schreeuwen grote groene advertenties in de dagbladen. Sinds begin deze week kunnen via het vaste telefoonnet sms-berichten worden verzonden en ontvangen....
Sms'en, het verzenden van korte tekstberichtjes, is een goudmijn voor de telefoonbedrijven. In Nederland gaan er jaarlijks enkele miljarden sms'jes door de ether. Zo stuurden vorig jaar vijf miljoen mensen met een abonnement of een beltegoed bij telefoonbedrijf KPN gemiddeld 9,5 sms'jes per maand. Dit aantal groeit nog steeds, met enkele tientallen procenten per jaar.
Tot nu toe kon er in Nederland alleen tussen mobiele telefoons sms'jes worden verstuurd. Sinds begin deze week kunnen vaste telefoons ook voor sms'en worden gebruikt. Met deze uitbreiding hoopt KPN een nieuwe goudader aan te boren, van cruciaal belang voor een telefoonmaatschappij die de afgelopen jaren flink in de rode cijfers terecht is gekomen. In landen als Duitsland, België en Italië zijn al meer dan een jaar sms-berichten via het vaste telefoonnet te versturen.
Een sms is na enige oefening met een mobiele telefoon te componeren en te versturen. Zo'n bericht, maximaal 162 aanslagen, verschijnt op het schermpje van de gsm, en na verzending even later op die van de ontvanger. Dat kon tot nu toe alleen naar een andere mobiele telefoon. Nu mag dat ook een vaste telefoon zijn (kosten 0,22 euro per bericht).
Dit kan met een speciale telefoon met een display waarop het tekstbericht verschijnt. Primafoon van KPN verkoopt inmiddels enkele types en ook enkele telefoonproducenten zoals Siemens hebben zo'n toestel in hun assortiment opgenomen.
Vaste telefoons zonder display kunnen ook sms-berichten ontvangen. De sms-tekst wordt dan voorgelezen door een digitale KPN-mevrouw, in een onnavolgbaar rap tempo. Ze geeft tevens aan, al even snel, van welk telefoonnummer het sms-bericht is verzonden en wanneer.
Die gesproken sms'jes worden afgeleverd tussen 8.30 uur 's morgens en 23.30 uur 's avonds. Buiten die uren willen mensen niet worden lastig gevallen met telefoongerinkel dat een gesproken tekstbericht aankondigt. Die ervaring heeft KPN opgedaan bij een experiment in de de stad Groningen, drie weken achtereen in februari.
Met een gewone vaste telefoon zijn geen sms'jes te versturen. Dat kan alleen met een speciale telefoon. Ook niet-KPN-klanten kunnen met hun mobiele telefoon tekstberichten naar een vaste telefoon sturen. Telefoonbedrijven Vodafone, T-Mobile en O2, samen goed voor zo'n zes miljoen gsm's in Nederland, geven inmiddels sms'jes door aan het vaste net. Dutchtone (vanaf eind maart Orange geheten) doet echter (nog) niet mee.
'We willen die dienst best aanbieden, maar we kunnen op dit moment onvoldoende kwaliteit garanderen aan onze klanten', zegt een Dutchtone-woordvoerder. 'Uit onze proeven blijkt bijvoorbeeld een te lange aflevertijd van sms'jes. Dat komt omdat KPN niet voldoet aan de internationale telecomstandaard ETSI.'
'Dat doen we wel', reageert een KPN-zegsman, vol onbegrip over de houding van Dutchtone. 'Nietes', is daarop het antwoord van Dutchtone: 'We blijven het systeem testen. Verbetert KPN haar kwaliteit dan zullen we alsnog meedoen zodat ook onze gsm-klanten sms'jes naar telefoons van het vaste net kunnen sturen, en andersom.'
Of er veel vraag zal komen naar de nieuwe KPN-dienst? In de stad Groningen, zo'n 170 duizend inwoners groot, werden tijdens de proef in februari zeventig tekstberichtjes per dag verstuurd, na een aanvankelijke piek de eerste dag van ongeveer duizend. 'Mensen zijn enthousiast over die nieuwe dienst en technisch blijkt het goed te werken', stelt een KPN-woordvoerder.
Afgelopen maandag, de eerste dag van de landelijke introductie, gingen er zo'n 16 duizend sms'jes naar het vaste net. 'Een piek die geleidelijk zal wegebben', zo verwacht ook KPN.