Digitale flessenpost voor aliens

Instagrammen met aliens is er voorlopig nog even niet bij. Maar wat de Amerikaanse space artist Jon Lomberg van plan is, komt aardig in de buurt. Hij wil kiekjes van de aarde uploaden naar het computergeheugen van een ruimtesonde die in 2006 al werd gelanceerd in de richting van Pluto.

AMSTERDAM - Lomberg (1948) werkte eind jaren zeventig nauw samen met de Amerikaanse astronoom Carl Sagan aan de Voyager Interstellar Record. In slechts zes weken tijd creëerden zij een grammofoonplaat met beelden, geluiden en groeten van de aarde. Aan boord van de Voyager-ruimtesondes vliegen twee exemplaren momenteel het zonnestelsel uit, richting sterren. Wie weet worden ze ooit opgepikt. 'Bijna iedereen heeft er weleens van gehoord,' zegt Lomberg. 'De Voyagerplaat is een icoon van de 20ste eeuw geworden.'


De ruimtesonde New Horizons vliegt na zijn bezoek aan Pluto (zomer 2015) óók het zonnestelsel uit. Hij heeft wel een aantal memorabilia meegekregen, onder meer een cd-rom met 434.738 namen van aardbewoners, maar geen boodschap die echt voor buitenaardse beschavingen bestemd is. Met projectleider Alan Stern heeft Lomberg nu afgesproken dat daar ná 2015 minimaal 100 megabyte computergeheugen voor kan worden vrijgemaakt. Vooropgesteld dat NASA akkoord gaat met het plan.


Via newhorizonsmessage.com worden daarom handtekeningen verzameld om het initiatief te ondersteunen. Bijna drieduizend mensen uit 75 landen hebben de petitie tot nog toe ondertekend. Eind 2013 geeft het NASA-hoofdkwartier hopelijk groen licht voor het project.


Dan begint het echte werk pas, vertelt Lomberg. 'Via crowdsourcing en stemrondes willen we beelden en misschien ook geluiden van over de hele wereld verzamelen en selecteren. Computerwetenschappers werken al aan technieken om die informatie zo te coderen dat aliens er wijs uit kunnen.'


Dat valt nog niet mee, want een jpg-plaatje decoderen zonder kennis van de gebruikte compressietechnieken is onbegonnen werk. Lomberg: 'We moeten alles baseren op universele elementen, zoals priemgetallen. En misschien moet de boodschap wel beginnen met een uitgebreide handleiding.' Bijkomend voordeel van de uploadmethode: de kosmische flessenpost kan nog jarenlang worden aangevuld en aangepast.


Lomberg droomt ervan dat straks elke satelliet en ruimtesonde wordt uitgerust met een 'vingerafdruk van de mensheid'. 'Het spreekt enorm tot de verbeelding. Veel astronomen zijn als kind geïnspireerd geraakt door de Voyagerplaat. Dat kan nu weer gebeuren. Ook als de boodschap E.T. nooit bereikt, komt-ie wel bij ons aan.'


Als om te beginnen de Pluto-sonde ooit in handen valt van buitenaardse wezens, komen die met een beetje puzzelen het visitekaartje van de mensheid op het spoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden