Digitale Agenda

Neelie Kroes is Europees Commissaris voor de Digitale Agenda. De Volkskrant schreef deze week dat de post Digitale Agenda de lichtste en onbetekenendste is die we sinds 1958 hebben bezet, maar dat moet op een misverstand berusten....

Misschien dachten onze verslaggevers dat Neelie Kroes de Digitale Agenda van voorzitter Barroso moet gaan bijhouden of zoiets, maar zo is het niet.

Het is wat premier Balkenende gisteren zei: de post Digitale Agenda gaat over de toekomst. En wat is er belangrijker dan de toekomst? Het verleden is voorbij en het heden is al bijna voorbij; resteert alleen nog de toekomst. En daar is Neelie dus straks de baas over.

Alles is digitaal. De wasmachine is digitaal, de telefoon is digitaal, je laptop, je digitale horloge: het is allemaal digitaal. Daarom is Neelie straks toch weer gewoon de machtigste vrouw ter wereld.

De Belgen hebben Handel. Volgens sommigen is dat een zwaardere post dan Digitale Agenda, maar dat is natuurlijk onzin. Handel is een aflopende zaak, binnenkort gaat het allemaal digitaal en dan komt het bij Neelie.

Het is sowieso erg kinderachtig van de Belgen om er nu opeens toch weer een Holland-België van te maken. Was de EU er niet in de eerste plaats gekomen om dergelijke eng-nationalistische sentimenten te overwinnen? Dat triomfantelijke gedoe over Van Rompuy en Karel De Gucht met z’n zware post: dat is toch nergens voor nodig. Word eens volwassen, Belgen.

Daar zijn wij toch een stukje verder in.

Neelie Kroes gaat er ‘iets van maken’, zei minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken gisteren. ‘Ze gaat er wat van maken’, zei ook Maxime Verhagen – daar waren in het kabinet duidelijk afspraken over gemaakt.

Alsof het nodig is, om er met een superpost als Digitale Agenda nog ‘iets van te maken’.

‘Maar weten die negatievelingen van de media veel! Die beginnen natuurlijk weer over dat Digitale Agenda niks voorstelt. Doen we dan?’

‘Eén lijn. Neelie gaat er wat van maken.’

Bij Maxime zag je nog iets van de teleurstelling. Had zich al rijk gerekend: president JP naar Brussel, premier Maxime naar het Catshuis. Maar daar kwam die Van Rompuy dus tussendoor fietsen met z’n rare haiku’s.

Verhagen komt binnenkort door met zijn eerste sonnet, dat weet ik zeker. Maxime is een opportunist pur sang, die heeft gezien wat de dichtkunst politiek vermag en die gooit zich op de rijmschema’s.

‘Lief, wat rijmt er op Ik, Maxime Verhagen?’

‘Stoelpoten zagen!’

‘We hebben het vicevoorzitterschap veiliggesteld’, zei Maxime Verhagen. Hij had er zo te horen een immens politiek gevecht voor moeten leveren. Het vicevoorzitterschap is nu eenmaal felbegeerd. Als de voorzitter griep heeft, zit je toch maar mooi aan de knoppen. Het is wel te hopen dat Verhagen er niet té veel toezeggingen voor heeft gedaan en we straks opeens de Belgen blijken te moeten vervangen in Uruzgan.

Neelie is weliswaar een van de zeven vicevoorzitters, maar Neelie kennende gaat ze ook daar iets van maken.

Al met al zijn we dus zeer succesvol uit de strijd om de Europese topposities tevoorschijn gekomen. JP’s strategie mag wel buitengewoon succesvol worden genoemd. Beginnen met een schijnaanval op het presidentschap, dan dreigen met het naar voren schuiven van Yvonne van Rooy en dan in één keer die frontale attack op de Digitale Agenda en het vicevoorzitterschap met speerpunt Neelie. De geoliede Nederlandse lobbymachine heeft weer eens glorieus gezegevierd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden