Digitaal protest om blokkade Whatsapp en Skype in Marokko

Het besluit van de Marokkaanse regering om gratis belkanalen als Skype en Whatsapp te blokkeren stuit op protest. Via de digitale weg laten jong en oud hun ongenoegen blijken aan het gezag in Rabat.

Steven Adolf
null Beeld Najib Nafid Fotografie
Beeld Najib Nafid Fotografie

'Beste Koning Mohammed VI, help ons alstublieft!' Op nieuwssites en blogs in Marokko circuleren al dagen brieven van kinderen en peuters die de Marokkaanse koning smeken een eind te maken aan de blokkering van Skype, WhatsApp, Messenger en FaceTime.

De populaire kanalen om gratis te bellen via internet met familie en vrienden zijn sinds kort geblokkeerd door de drie telecombedrijven die de Marokkaanse markt in handen hebben. De maatregel, bedoeld om klanten te dwingen weer dure telefoongesprekken te voeren, heeft een storm van protest gewekt in en buiten Marokko.

De maatregel treft vooral de 'diaspora' van de Marokkaanse emigrantengemeenschap hard. 'Wij Skypeten dagelijks met oma en opa', staat in de brief aan de koning die de Britse Layla omhooghoudt. 'Dat kan niet meer en we missen ze erg. Ik ben 4 jaar, half Marokkaans en ik houd van mijn grootouders. Helpt u ons alstublieft.'

'Hoe bel je je ouders daar nu?'

Soraya Nafid is alleenstaande moeder van twee zoons uit in Den Haag en heeft veel familie in Marokko. Voor haar is appen of bellen met dat land is een levensbehoefte. Lees hier het interview met Soraya Nafid.

In Marokko heeft de maatregel acties uitgelokt tegen Maroc Telecom, Inwi en Méditel. In januari liep een tweedaagse consumentenboycot van de mobiele verbindingen nog op niets uit. Nu de blokkade van het gratis bellen sinds vorige week werkelijk van kracht is, zijn de reacties niet te stuiten.

Massaal is gehoor gegeven aan de oproep om de Facebookpagina's van de drie telecombedrijven een bezoekje te brengen en ze te 'unliken'. Een website die het aantal 'unlikes' bijhoudt meldde donderdag dat zeker een half miljoen gebruikers dit hebben gedaan.

De Marokkaanse ondernemer Zak El Fassi, voormalig ingenieur bij Google: 'Dit stelt de Marokkaanse internetgemeenschap in staat zich solidair te verklaren en deze censuur aan te klagen. Het is bovendien een ernstige schending van de vrije concurrentie.'

Imagoverlies

De kwestie leidt zo tot een pijnlijk imagoverlies voor de bedrijven. Ook de Marokkaanse autoriteiten, in het bijzonder de zakelijke paleiselite rond de koning, loopt schade op. Het nationale agentschap voor de reglementering van de telecommunicatie ANRT gaf in januari immers toestemming om de wifi- en adsl-verbindingen te blokkeren voor gratis communicatieprogramma's. Daarmee verschaften de Marokkaanse machthebbers de juridische dekking voor wat neerkomt op een monopolie van de telecombedrijven.

Als een opstand tegen de autoriteiten wordt dit protest tegen de communicatieblokkade in Marokko al vergeleken met de Arabische Lente van 2011. Het grote verschil is dat er vooralsnog geen sprake is van straatprotest - het ongenoegen wordt vooral langs digitale weg geuit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden