Digitaal openstellen van medische gegevens juist goed voor de zorg

De ingezonden brieven van 26 september.

Beeld anp

Brief van de dag: gebruik die digitale verworvenheden

'Schippers zet privacy en gezondheid op het spel' is de kop boven het stuk van Guido van 't Noordende (O&D, 23 september). De huidige situatie zet juist de gezondheid op het spel, en het omslachtige systeem zoals hij voorstelt maakt het niet veel beter. Bij iedere aanpassing waarbij nieuwe techniek wordt ingevoerd (denk aan de OV-pas of het elektronisch stemmen) krijgen we te horen dat het te hacken is. Ja, dat is vast zo. Waar het om gaat is dat we een systeem hebben dat gebruik maakt van de (digitale) mogelijkheden die er zijn, werkbaar is en waarmee de privacy zo goed mogelijk wordt beschermd. In de regio Amsterdam specialiseren ziekenhuizen zich, en zijn ook meerdere kleinere focusklinieken actief. Patiënten maken gebruik van meerdere zorgaanbieders. Tot voor kort kon, wanneer in een diagnostisch centrum een aandoening werd geconstateerd, de patiënt probleemloos worden doorverwezen. De systemen waren gekoppeld, in het ziekenhuis kon men direct digitaal het onderzoek en het verslag inzien en aan de slag gaan. Deze koppeling is echter als gevolg van de privacy- wet en regelgeving noodgedwongen doorgeknipt. De situatie is weer als in het analoge tijdperk. Gevolg is onduidelijkheid, extra overdrachtsmomenten, tijdsverlies, vergissingen en veel onderzoek dat opnieuw gedaan moet worden. Kortom onnodige extra kosten en risico's. Het systeem, zoals voorgesteld door minister Schippers, maakt hier een einde aan. Laten we hopen dat de senaat het wetsvoorstel van minister Schippers niet afwijst en we gebruik kunnen maken van de digitale verworvenheden die er anno 2016 zijn. Iedere patiënt aan wie je dit uitlegt is het met je eens. Dit zal zeker in grootstedelijke regio's de zorg aanzienlijk beter, efficiënter en goedkoper maken.

Erik-Jan Haanraadts, radioloog OLVG, Amsterdam

Ieder1

Wat een obligate zurigheid over de feestelijke parade van Ieder1 om de diversiteit van ons land te vieren. 'Opiniërend Nederland' ontwaart hier slechts ongepaste blijmoedigheid en holle feel good shit, want zij zien liever ongebreidelde naargeestige somberheid over structureel racisme. Daar staan ze dan, met hun verbeten koppen. Als ik dan moet kiezen, laat mij dan maar vrolijk zijn in een 'naïeve' optocht.

Trees Roose, Haren

Diversiteit

In zijn opiniebijdrage van zaterdag 24 september kritiseert Sebastien Valkenberg de hoogleraar Gloria Wekker vanwege haar beleid om de diversiteit onder personeel en studenten aan de UvA te vergroten, met als argument dat zulks zich slecht verhoudt tot het gelijkheidsbeginsel in artikel 1 van de grondwet.

Het is hem kennelijk ontgaan dat er al veel gepubliceerd is over de ongelijke kansen van vooral jongeren wiens ouders of grootouders laag opgeleid en buiten Nederland geboren zijn. Marokkaanse jongens vinden geen stageplaats, kinderen uit allochtoon genoemde gezinnen krijgen een lager schooladvies dan wat op grond van hun prestaties redelijk zou zijn.

Eenmaal toch in het bezit van een diploma in het hoger onderwijs blijken old boys networks al te vaak ontoegankelijk voor wie er in cultureel opzicht niet bij hoort. Het lijkt me heel verstandig als daar ook op de universiteiten over nagedacht wordt.

Maar voor Valkenberg is de ene gelijkheid de andere niet. Nog bonter is zijn veronderstelling dat toegenomen diversiteit het niveau van het universitair onderwijs negatief zal beïnvloeden. Nergens blijkt dat Wekker toelatingscriteria zou willen verruimen of exameneisen naar beneden bij zou willen stellen.

Het niveau van het onderwijs bedroevend noemen en vervolgens waarschuwen dat meer diversiteit het alleen maar erger zal maken is stemmingmakerij. Van een filosoof zou je meer denkwerk verwachten.

Josien Hofs, Rotterdam

Ons creatieve brein

In het interview met Dick Swaab in Sir Edmund van 24 september spreekt Swaab zichzelf tegen. Hij blijft volhouden dat we als mensen geen eigen wil hebben. Maar op de voorlaatste vraag antwoordt hij dat in China, waar hij ook werkt, het naar de psychiater gaan het laatste is wat mensen zullen doen; daar plegen wel relatief drie keer zoveel mensen zelfmoord als hier.

Dus kennelijk hebben we wél een eigen wil! Swaab zou dan ook wat meer aandacht moeten besteden aan de geweldige hoeveelheid kritiek die hij kreeg op zijn eerste boek van neuro-wetenschappers en andere disciplines en snappen dat hij een neurobioloog is en dus voornamelijk verstand heeft van de biologische aspecten van de hersenen en er is zoveel meer over onze prachtige hersenen te vertellen.

Paul Kokkeler, IJsselstein

Beeld anp

Debat over zorgpremie

Er is veel discussie of een inkomensafhankelijke zorgpremie een goed idee is. Laat deze nu al bestaan. Iedere volwassene betaalt zichtbaar een premie aan de zorgverzekeraar, en daarnaast is er de - voor werknemers en uitkeringsgerechtigden vrijwel onzichtbare - werkgeversheffing, een percentage van het inkomen, betaald door werkgever.

Mensen zonder werkgever (zoals gepensioneerden en freelancers) betalen zelf een (ander) percentage van hun inkomen, de eigen bijdrage ZVW. Beide zijn gemaximeerd, dus vanaf ruim anderhalf keer modaal stijgen deze niet meer. Ook de premie voor de wet langdurige zorg, verborgen in de premies voor de volksverzekeringen, en de eigen bijdrage hiervoor, zijn inkomensafhankelijk, en ook allebei gemaximeerd.

Al deze bedragen en percentages zijn politieke keuzes; daar zou de discussie over moeten gaan.

Kees Rijnierse, Eindhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden