Digitaal klantprotest tegen energiebedrijven

Op de internetpagina ikbetaalniet.nl is maandag een e-mailactie begonnen tegen de ‘obsceen hoge’ beloningen van bestuurders bij de energiebedrijven Essent en Nuon....

ANP

Bezoekers van de site vullen hun naam, adres en woonplaats in om de bedrijven te laten weten dat ze de energienota van mei weigeren te betalen ‘als het salaris van de directeur niet tot normale proporties is teruggebracht’. Aan het eind van maandagmiddag waren via de internetpagina bijna driehonderd serieuze protestmailtjes verstuurd aan Essent en Nuon.

Drie hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen (Rug) waar Stelder Economie doceert, steunen het initiatief. De initiatiefnemer gelooft dat de pagina duizenden sympathisanten kan genereren. Ook zelf heeft hij Essent gedreigd om de nota van mei niet te betalen. Het bedrijf liet Stelder weten dat de consequenties voor zijn eigen rekening zijn.

Topman Van Halderen van Nuon verdiende in 2004, inclusief bonussen, 815.195 euro. Daarmee steeg zijn inkomen met 42 procent. Zijn collega Boersma van Essent ontving vorig jaar 821.000 euro, waarvan 227.000 euro aan bonussen. Sinds de beloningen bekend werden, is de roep om matiging almaar sterker geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden