Digitaal fotorolletje voor oude camera

Houdt de fotograaf vast aan zijn spiegelreflex, met alle attributen die hij daarvoor al heeft, of stapt hij over op een digitale camera?...

Edie Peters

MENSEN die al jaren plezier hebben van een spiegelreflex en zich afvragen of ze zo langzamerhand niet moeten overschakelen op een digitale camera kunnen het best nog een half jaar wachten. Begin 1999 komt het 'digitale fotorolletje' op de markt: een apparaatje dat het mogelijk maakt met een gewone camera digitale foto's te maken, de EFS-1.

Het kleine bedrijf Imagek hoopt daarmee een plek te veroveren op een markt die beheerst wordt door de grote spelers Canon, Kodak, Nikon, Fuji en Sony. Die leveren al een grote verscheidenheid aan digitale camera's en dwingen de consument daarbij tot een keuze: conventioneel of digitaal. Imagek lijkt met de EFS-1 de best of both worlds te combineren.

De EFS-1 is een mogelijk revolutionair apparaatje waarmee je een gewone spiegelreflex in enkele seconden kunt ombouwen tot een digitale camera. De plaats van het 35mm-filmpje wordt ingenomen door het apparaatje, dat een lichtsensor, een RAM-geheugen voor dertig foto's en een batterij bevat. Op de vorige maand gehouden fotovakbeurs Photokina in Keulen had Imagek een van de kleinste stands, maar trok daar meer aandacht dan de mega-stands van groten als Agfa, Polaroid en Leica.

Het idee van een combinatie van conventionele en digitale camera is niet nieuw. Voor studio-doeleinden zijn al langer digitale camera- achterwanden te koop, waarmee professionele fotografen goede resultaten bereiken.

Of de Imagek-vinding werkelijk aan zal slaan bij de foto-amateur hangt af van de vraag of het bedrijf in staat is enkele zwakke punten te verbeteren. De prijs is daar één van. Imagek belooft het apparaat volgend voorjaar in de VS aan te bieden voor minder dan duizend dollar (tweeduizend gulden) en daarmee zit het bedrijf al behoorlijk boven de prijs van de goedkopere digitale camera's.

Een groot voordeel van de EFS-1 is dat de koper zijn oude camera kan blijven gebruiken, met de lenzen en hulpstukken die hij al heeft. Met al die spullen zijn de fotografische mogelijkheden groter dan met de meeste digitale camera's. Imagek weet dat er wereldwijd vele tientallen miljoenen bezitters van spiegelreflexen zijn en dat vindt het bedrijf voldoende om de gok te wagen.

Verder is het gebruiksgemak van de EFS-1 maximaal: je legt het apparaatje daar waar het filmrolletje hoort, klep dicht en klaar. Na het maken van maximaal dertig foto's zit de EFS-1 vol en moet het apparaatje worden 'geleegd' op een pc of Mac, wat volgens Imagek minder dan een minuut duurt.

De foto's die de EFS-1 maakt hebben een resolutie van 1280 1024 pixels, net als de betere digitale camera's. Dat is voldoende voor plaatjes in digitale bestanden, de makelaarskrant en het vakantie- album, maar te weinig voor echt mooie foto's. Het blijft voorlopig een echte mooi-weer-camera, vergelijkbaar met een filmrolletje van 100 ASA, waarbij, voor goede foto's, zonneschijn of een stevige flits onontbeerlijk is.

Imagek werkt nog aan enkele zwakke punten van de EFS. De ruimte in de zoeker is nu nog twee keer groter dan de lichtsensor aankan, wat komt doordat de sensor dichterbij de lens komt dan de film. De digitaal genomen foto's tonen dus de helft van het beeld van de zoeker, de helft van normale foto's. Tegen het jaar 2000 hoopt Imagek de tweede, verbeterde generatie op de markt te brengen.

Tevens is een apparaat in ontwikkeling waarin de foto's tijdelijk worden opgeslagen, zodat de reizende fotograaf zich niet hoeft te beperken tot het maximum van dertig foto's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden