Difteriepatiëntje wakkert Spaans debat over vaccinatieplicht aan

De opname van een doodziek 6-jarig jongetje met difterie in Barcelona heeft in Spanje geleid tot oproepen om vaccinatie van kinderen tegen besmettelijke ziektes verplicht te stellen. De ouders hadden hun kind bewust niet laten inenten. Het ligt in kritieke toestand op de intensive care.

Beeld anp

Difterie, een ziekte die door vaccinatie sinds 1986 niet meer in Spanje voorkwam bij kinderen, heeft geleid tot ongerustheid bij de gezondheidsautoriteiten wegens besmettingsgevaar.

In het provinciestadje Olot, waar de familie woont, zijn zo'n 150 kinderen van een lokale lagere school en een aantal volwassenen onder toezicht gesteld. Het is een extra grote groep, omdat het slachtoffertje voordat hij ziek werd op schoolkamp was geweest. De behandeling van het jongetje veroorzaakte hoofdbrekens, omdat nergens geneesmiddelen tegen difterie te vinden waren. Het betrokken ziekenhuis kon na een alarmverzoek bij de Wereldgezondheidsorganisatie uiteindelijk in Moskou terecht voor de benodigde medicijnen.

Op Twitter was de kwestie woensdag trending topic in de Catalaanse hoofdstad onder de hashtag #difteria. Daarbij werden vooral de ouders gehekeld. 'Vaccinatie moet een recht zijn van de kinderen, niet van de ouders', luidde een vaak herhaalde tweet. Anderen wezen op het belang van goede voorlichting en vielen de 'oplichterij' aan van de bestaande anti-vaccinatie groepen. Hier en daar werd opgeroepen de ouders te arresteren.

Gedwongen vaccinatie

Difterie is een ernstige besmettelijke ziekte die door een bacterie wordt overgebracht, waarbij de drager niet noodzakelijk het ziektebeeld vertoont. De bijverschijnselen van de ziekte kunnen dodelijk zijn. Na succesvolle vaccinatiecampagnes onder kinderen na de Tweede Wereldoorlog leek de ziekte in Europa uitgeroeid.

'Het is een raadsel hoe de besmetting heeft kunnen plaatsvinden in Olot', aldus de Barcelonese kinderarts Amalia Arce (40).

Onder Spaanse kinderartsen circuleren al langer plannen voor verplichte vaccinatie. De discussie over gedwongen vaccinatie speelde de laatste jaren ook in Nederland en de VS na grote uitbraken van de mazelen. In het debat staat het beschermen van de volksgezondheid tegenover de individuele keuzevrijheid - ouders die hun kind niet laten inenten doen dat veelal uit geloofsovertuiging of vrees voor onbekende bijwerkingen van vaccinaties.

Een Nederlands kind schreeuwt het uit tijdens een grote vaccinatie-actie in Sporthallen-Zuid in Amsterdam. Beeld anp

Mythes

Kinderarts Arce zag de laatste jaren meer uitgeroeide kinderziektes plotseling de kop op steken. 'Zoals mazelen. Dat kende ik eigenlijk alleen nog maar van horen zeggen.' Ze richt de beschuldigende vinger op groepen ouders die om uiteenlopende redenen vinden dat hun kind niet moet worden ingeënt. 'Op internet vind je van die gelikte sites vol met allerlei mythes over vaccinatiegevaar', zegt Arce. 'Met wetenschap of gezondheidszorg heeft het niks te maken. Het veroorzaakt bij een aantal mensen meer angst voor vaccinatie, dan voor een ziekte die we hebben bedwongen.'

Het betreft volgens Spaanse statistieken een kleine groep ouders die tegen vaccinatie is. Maar dat is volgens de gezondheidsautoriteiten genoeg voor een besmettingsrisico. 'Ze vormen de gaten in ons veiligheidsnet tegen deze ziektes', aldus Arce. Zelf weet ze nog niet of dwang de beste aanpak van de weigerouders is. 'Maar we hebben hier wel te maken met een algemeen veiligheidsrisico.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden