Dieven stelen 183 flessen onvervangbare whisky

Een enkele whiskykenner vermoedt een ‘inside job’. Zelf kan het slachtoffer van de grote whiskyroof niet uitsluiten dat ordinaire dieven zijn kostbare collectie hebben gestolen.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Collectioneur Michiel Wigman (51): ‘Het allerergste zou zijn als ik ergens aan de bar een glas voor 3 euro uit een 4.000- eurofles van mij geschonken zie worden; als de dieven dus geen idee hadden wat ze hebben gestolen.’

Wigman behoort tot het selecte internationale gezelschap van Malt Maniacs, liefhebbers die een vermogen steken in het verzamelen van malt whisky’s uit Schotland. Hij wordt mister Springbank genoemd, gespecialiseerd in het gelijknamige merk uit het Schotse Campbeltown.

Eerder deze maand kwam Wigman thuis van een maandenlang verblijf in het buitenland. In de gehuurde opslag waar hij zijn verzameling heeft ondergebracht, ontdekte hij dat er 183 flessen van de fijnste soort waren gestolen. Hij is er nog steeds kapot van.

Wigman: ‘De verzameling is niet in geld uit te drukken. Het gaat erom dat een passie van twintig jaar in een keer de nek is omgedraaid.’ Flessen van 50 jaar en nog oudere malts zijn verdwenen – whisky’s die nauwelijks meer zijn te vervangen.

Hans Offringa uit Zwolle, bekend whisky-publicist en vertaler van de ‘whisky-bijbel’ (een door de Brit Michael Jackson geschreven naslagwerk): ‘Ik schat de schade op vele tienduizenden euro’s. Maar nog belangrijker is dat een wereldwijd unieke collectie, zoveel jaar gebottelde emotie, is vernield.’

Fles whiskey van een beroemd merk uit Schotland. (EPA) Beeld
Fles whiskey van een beroemd merk uit Schotland. (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden