Dieven pikten post in flat premier

In het Haagse appartementencomplex waar premier Balkenende woont, zijn brievenbussen leeggeroofd. De dieven hebben vervolgens onder meer geldverkeer van bewoners via een verhuisservice omgeleid. Enkele buren van de premier zijn daar het slachtoffer van geworden....

ANP

TPG Post zei vrijdag op de hoogte te zijn van de diefstal van post. Die werd naar een ander adres omgeleid via de verhuisservice van de postorganisatie. 'Een zeer uitzonderlijke situatie', stelde de woordvoerder.

Een veiligheidsman van Fortis heeft onlangs een verdachte van de fraude overgeleverd aan de politie. Een klant van Fortis-dochter Mees Pierson, woonachtig in hetzelfde pand als de premier, was driemaal geconfronteerd met de afschrijving van grote bedragen van zijn rekening. Daarop kwam de veiligheidsdienst van de bank/verzekeraar in actie die de man 'zag hengelen' in een van de brievenbussen van het complex. De woordvoerder van Fortis is ervan overtuigd dat deze man niet alleen geopereerd kan hebben maar deel uitmaakt van een grotere organisatie.

TPG Post telt jaarlijks 600.000 verhuizingen die gebruikmaken van de verhuisservice. 'Bij nog geen honderd daarvan komt dit soort fraude voor. Dit ging om meerdere gevallen tegelijk in een appartement.' Volgens de woordvoerder is de premier hierdoor niet zelf getroffen.

TPG bekijkt hoe deze service beter is te beveiligen. Vooral de aanvragen per internet voor het omleiden van post naar een nieuw adres, gaat het bedrijf scherper beoordelen. In een kwart van de gevallen wordt de verhuisservice via internet aangevraagd. Naast post zijn ook telefoongesprekken doorgesluisd. Dat gebeurde dankzij de zogenoemde doorschakelservice van KPN.

Iemand met storing op zijn lijn had tot voor kort aan een telefoontje genoeg om zijn toestel op een ander nummer door te schakelen. Sinds kort verlangt KPN een identiteitsbewijs bij een dergelijk verzoek.

Criminelen hengelen niet allen naar gevoelige informatie uit de brievenbus of internet, ze nemen ook de identiteit van hun slachtoffer aan en leiden diens post en telefoon om. Op die manier maken ze zich meester van iemands bankrekening. Banken en KPN gaan zich gezamenlijk buigen over manieren om dit soort fraude te voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden