Dieven kerven tekens op huizen slachtoffers

Op het Duitse platteland is het nog steeds in gebruik en ook op menig huis in Italiaanse steden is het te zien: met een krijtje staan ergens bij de voordeur onduidelijke tekens geschreven....

In katholieke streken gaan op 6 januari, Driekoningen, kinderen langs de deur om tegen een kleine vergoeding 'C+M+B' en het nieuwe jaartal boven de deurpost te krijten. De drie letters staan voor Caspar, Melchior en Balthasar, de drie koningen, en betekenen dat het huis voor het nieuwe jaar door Jezus is gezegend.

Het markeren van huizen is zelfs nog ouder dan de weg naar Rome. In het Oude Testament (Exodus 12 en 13) staat al beschreven hoe in Egypte de deurpost in bloed werd gedrenkt om kindermoord te voorkomen.

Op huizen in Amsterdam staan ook tekens, die op het eerste gezicht niet zijn thuis te brengen. Soms zijn het door krantenbezorgers gemaakte geheugensteuntjes. Vaker zijn het codes, waarmee criminelen elkaar tippen.

Een van de buurtregisseurs van de Amsterdamse politie heeft in zijn wijk in het stadsdeel Centrum, het grote aantal codes proberen te ontcijferen en komt tot de conclusie dat achter de vele streepjes, letters en andere tekens onder meer de volgende boodschappen schuil gaan:

'Gevaar, Man met geweer, Goede mensen, Gevaarlijke hond, Hier mag je kamperen, Niets, Oneerlijk, Veilig, Verpest, Vriendelijk, Zielig doen, Zorgzaam.'

De buurtregisseur schrijft aan enkele contactpersonen in zijn wijk dat als gevolg van de stijgende werkloosheid en de afgenomen koopkracht steeds meer burgers op het dievenpad gaan. 'Het dieven- en oplichtersgilde kan zeer creatief zijn. Ze opereren in groepen. Een eerste groep, meestal onopvallende vrouwen met kind, doet een voorverkenning.

'Zij maken contact met potentiële slachtoffers om informatie in te winnen. De informatie wordt gebruikt door een tweede groep, die de slag gaat slaan. Voor de overdracht van deze specifieke informatie heeft groep 1 niet eens direct contact met groep 2. Zij geven de informatie door middels tekens op de gevels.'

De buurtregisseur vervolgt: 'Soms staan de tekens redelijk groot met een stukje baksteen op de muur gekalkt, zoals een kind zou doen. Soms staan ze subtiel bij een bel of op de klep van een brievenbus. Mocht u dergelijke tekens aantreffen, dan weet u wat er aan de hand kan zijn. Waarschuw dan uw buurtregisseur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden