Dieudonné mag niet de planken op

PARIJS - Het was een titanenstrijd tussen twee mannetjesputters, Manuel Valls, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, en Dieudonné, de komiek die zo graag grappen maakt over de gaskamers en de holocaust. Valls wilde het antisemitisme van Dieudonné niet langer tolereren, in naam van de 'waarden van de Republiek'. Dieudonné beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. De strijd werd gisteravond voorlopig gewonnen door Valls, toen de Franse Raad van State het verbod op de voorstelling van Dieudonné in Nantes bevestigde.


Tussen de twee mannen ontrolde zich gisteren een ware thriller. Op aandringen van Valls had de prefect van het departement Loire-Atlantique de show van Dieudonné in Nantes verboden. De antisemitische grappen van de komiek zouden in strijd zijn met de menselijke waardigheid. Gistermiddag werd het verbod geannuleerd door de rechter in Nantes. De voorstelling van Dieudonné zou niet tot doel hebben de menselijke waardigheid aan te tasten. Daarom zou er onvoldoende reden zijn de voorstelling te verbieden, mede gelet op de vrijheid van meningsuiting.


Valls leek in zijn hemd te staan, maar ging meteen in beroep bij de Conseil d'Etat, de Raad van State. 'De Franse democratie gaat tot het einde, tegenover deze kleine ondernemers van de haat', zei hij. Aan het begin van de avond kreeg hij gelijk. De Conseil d'Etat handhaafde het verbod op de voorstelling van Dieudonné.


Valls kon opgelucht adem halen. Dat bezoekers van de voorstelling spontaan een demonstratie hielden en 'Valls, aftreden!' riepen, omgeven door ordetroepen, zal de minister niet hebben gedeerd. Dieudonné deed via Facebook een oproep de demonstratie te staken ( 'een fysieke confrontatie is wat ze willen') waarna de menigte uiteenging.


Valls heeft hoog spel gespeeld en voorlopig gewonnen. Zijn strijd tegen Dieudonné werd politiek breed gesteund. President Hollande vroeg de lokale autoriteiten 'waakzaam en inflexibel' te zijn. Ook veel rechtse politici deelden Valls' weerzin tegen de antisemitische grappen van de omstreden cabaretier. Zo verbood Alain Juppé, oud-premier onder president Chirac en nu burgemeester van Bordeaux, de voorstelling van Dieudonné.


Het was echter de vraag of de rechter Valls' strategie zou honoreren. In het verleden hebben rechters zeker vijftien keer het verbod op een voorstelling van Dieudonné ongedaan gemaakt, omdat zij de vrijheid van meningsuiting zwaarder lieten wegen dan het gevaar op antisemitische ontsporingen. Juridisch is het moeilijk een voorstelling bij voorbaat te verbieden, nog voordat een strafbaar feit is begaan.


Volgens Valls heeft Dieudonné inmiddels genoegzaam aangetoond dat zijn optredens in strijd zijn met 'de menselijke waardigheid', omdat hij al negen keer is veroordeeld wegens racistische beledigingen en haatzaaien. De rechter in Nantes wilde dit argument niet volgen, maar de Conseil d'Etat gaf Valls alsnog gelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden