Dieselakkoord voorkomt nieuwe acties

Nieuwe blokkades van snelwegen zijn van de baan na het akkoord van de transportsector met het kabinet over de dieselprijzen....

Van onze verslaggever

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de Vereniging Eigen Rijders Nederland (VERN) werden het zaterdag na urenlang overleg eens met minister Zalm en staatssecretaris Bos van Financiën en minister Netelenbos van Verkeer.

'Dit akkoord is beter dan de afspraken in Frankrijk en Italië', zei voorzitter K. Noordzij van TLN na afloop. 'De eerste en grootste nood is hiermee voorbij.'

Voorzitter K. de Waardt van de Vereniging Eigen Rijders denkt dat voor nieuwe blokkades geen reden meer is: 'Ik zou nu geen begrip meer hebben voor acties.'

Truckers ontvangen met terugwerkende kracht een deel van de brandstofkosten terug die zij vanaf 1 januari van dit jaar hebben betaald. Dit kost het rijk 300 miljoen gulden. Vanaf volgend jaar wordt de accijns op zwavelarme diesel met 8,5 cent verlaagd. Deze diesel is minder slecht voor het milieu dan gewone diesel.

Ook oliemaatschappij Shell juicht het akkoord toe. Het bedrijf belooft zo snel mogelijk zwavelarme diesel te gaan verkopen. Op dit moment verkoopt alleen concurrent BP zwavelarme diesel bij 55 stations rond Amsterdam.

PvdA, VVD, D66 en CDA in de Kamer zijn blij met de combinatie van een tijdelijke compensatie op korte termijn en milieuvriendelijke maatregelen voor de komende jaren. VVD-Kamerlid Hofstra vraagt zich wel af of truckers veel opschieten met de korting op zwavelarme diesel, omdat die nu duurder is dan gewone diesel.

GroenLinks is zeer kritisch over het akkoord. De partij noemt het 'gewoon een een lastenverlichting' en stelt dat het nog onduidelijk is hoe de vraag naar zwavelarme diesel zal worden vergroot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden