Dierproeven

Mevrouw I. Hendriks ageert op de Forumpagina van 30 juli tegen dierproeven. Regelmatig erger ik mij aan de reacties van de antidierproeflobby, waar Proefdiervrij er een van is....

Nijmegen F. Hermens (arts)

Een proefdiervrije geneeskunde is echter een absolute illusie. Mevrouw Hendriks zegt dat ook dierproeven geen veiligheidsgarantie geven, en daar is softenon een voorbeeld van. Waar zij het echter niet over heeft zijn al die medicijnen die godzijdank op dieren getest zijn en schadelijk zijn gebleken (ook voor de mens).

Ik vraag mij ook af of mevrouw Hendriks zich realiseert dat als zij een paracetamol neemt tegen de hoofdpijn, ook dgetest is op dieren. Hetzelfde geldt als zij een bezoek brengt aan welke arts dan ook. Het overgrote deel van de kennis die we bezitten op medisch gebied is (indirect) afkomstig van dierproeven. Ook de basale kennis over de werking van al onze organen is voor een groot deel afkomstig van dierproeven.

Uiteraard heeft iedereen recht op een mening omtrent het gebruik van proefdieren. Zo ook mevrouw Hendriks. Maar laat men dan ook consequent zijn. Mocht mevrouw Hendriks ooit ziek worden, dan zou zij dus ook geen gebruik moeten maken van kennis die verworven is met behulp van 'dierenleed' en het probleem zelf moeten oplossen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden