Diergaarde Blijdorp snoeit veertig banen

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam moet flink snijden in het personeelsbestand om de komende jaren zelfstandig te kunnen verdergaan. Van de 190 arbeidsplaatsen moeten er 40 verdwijnen om uit de rode cijfers te komen. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. De bezuiniging is het resultaat van wegvallende subsidies en teruglopende inkomsten.

AMSTERDAM - De gemeente Rotterdam bouwt de subsidies voor Diergaarde Blijdorp de komende jaren af: van 4,8 miljoen euro in 2010 naar 800 duizend euro in 2015. Daarbovenop komt een omzetdaling van 5 procent vergeleken met 2011, door teruglopende bezoekersaantallen en dalende horeca-inkomsten. Zonder ingrijpen zou Blijdorp afstevenen op een tekort van 1,4 miljoen euro in 2013.


Dit jaar verdwijnen er nog geen banen, zegt Marc Damen, directeur van de diergaarde. Voor het personeel worden zo veel mogelijk 'zachte oplossingen' gezocht. 'We hebben een aantal tijdelijke contracten die niet worden verlengd en sommige werknemers zullen met vervroegd pensioen gaan. Anderen krijgen voorstellen om onder voorwaarden ontslag te nemen. Maar er zullen ook werknemers gedwongen afscheid nemen.'


De bezuinigingen zijn onderdeel van een reorganisatie die in 2017 moet zijn afgerond. Er worden afdelingen samengevoegd, het aantal specialisten wordt teruggebracht en werknemers moeten multi-inzetbaar zijn. De plannen moeten 2,9 miljoen euro opleveren. Damen: 'We gaan met minder mensen hetzelfde doen: Iemand die de cv-ketels repareert, moet ook de waterleidingen kunnen vervangen.'


Voor de reorganisatieplannen moet Blijdorp leningen afsluiten. Het gaat om een bedrag tussen 3 en 5 miljoen euro. Damen onderhandelt met de gemeente over een garantstelling. Rotterdam staat al borg voor 15 miljoen aan langlopende leningen. 'Ik verwacht dat de gemeenteraad hiermee akkoord gaat, om ons een zachte landing te geven.' In 2010 nam de gemeente Rotterdam een motie aan om Blijdorp nooit failliet te laten gaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden