Dierenvrienden branden McDonald's af

De torenhoge totem met de magische gele M staat nog fier overeind, goed zichtbaar vanaf de rijksweg tussen Antwerpen en Breda....

Maar wie de afslag heeft genomen en de geblakerde resten langs de Bredabaan ontwaart, kan niet anders concluderen dan dat het Animal Liberation Front fastfood-keten McDonald's het leven weer eens danig zuur maakt.

Van de vestiging in Merksem ontsnapte in de nacht van woensdag op donderdag alleen het ballenbad aan een vuurzee. Drie kwartier na sluiting laaiden de vlammen al uit het dak. Ze hebben er zo huisgehouden dat er van de balie - 'mag ik u helpen?' - vrijwel niets meer is te herkennen. De ruiten zijn gesprongen. Stalen spanten zijn kromgetrokken in de hitte. Op een elektriciteitskast staat de handtekening van de verantwoordelijken gespoten: de letters ALF.

Het serveren van een broodje hamburger blijkt in België een hachelijke onderneming. Vorig jaar augustus ging een restaurant in Puurs in vlammen op, later volgden aanslagen op panden in Sint Niklaas, Brussel en Schoten. Niet alleen McDonald's weet zich het doelwit, ook vier vestigingen van Quick zijn belaagd.

Telkens eiste het schimmige ALF, dat in veel landen waaronder ook Nederland actief is, de verantwoordelijkheid op. Volgens het front maken de hamburgerketens zich schuldig aan dierenmishandeling. De beesten zouden gruwelijk gekweld worden voordat hun overblijfselen tussen de buns worden geschoven. Milieuvervuiling is de tweede beschuldiging.

Op de websites van het ALF is de rechtvaardiging voor de acties te vinden. 'De aarde sterft niet, ze wordt vermoord. Degenen die doden hebben namen en adressen.' Iedereen die de boodschap begrijpt en popelt er gehoor aan te geven, mag zich lid noemen.

McDonald's België reageert donderdag terughoudend. De firma zegt vooral mee te leven met de exploitant en de dertig medewerkers die op straat komen te staan. Natuurlijk is alles nagelopen voordat ze het pand verlieten, verzekert directeur operaties Marc Daemen. Sinds de aanslagen vorig jaar gelden speciale procedures. Welke dat zijn, wil hij niet zeggen. De firma hoeft de toch al veel te succesvolle activisten geen extra handleiding aan te reiken.

Ondanks de talrijke acties in België slaagt justitie er niet in greep op de organisatie te krijgen. Vorig jaar zijn twee jonge vrouwen opgepakt, van wie er een brandstichting zou hebben bekend. Ze verschenen kort voor hun arrestatie als ALF-leden onherkenbaar en met vervormde stemmen op de tv. Een rechtszaak bleef uit. Gisteren zijn ze weer gehoord. Ze hadden een alibi. McDonald's verklaart niet teleurgesteld te zijn in politie en justitie. Directeur Daemen: 'Ze doen wat in hun vermogen ligt. We moeten vertrouwen hebben.'

Belgische media speculeerden gisteren over een 'link' met Nederland. Er zouden overeenkomsten zijn met aanslagen dit voorjaar op vrachtwagens met rundvlees in Bodegraven en pluimveehouderijen in Ermelo. Ook in België in Lintor en Kontich, zijn destijds vrachtwagens met vlees in vlammen opgegaan. Een ALF-groepering die zich De Rode Haan noemt, afficheerde zich herhaaldelijk als dader.

Vlak bij McDonald's in Merksem heeft ook Quick een vestiging. De bedrijfsleider zwijgt in opdracht van zijn bazen. Het is drukker dan gebruikelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.