Dierenvriend blijft strijdbaar en VI respecteert plotseling homo's

Soms is het enige wat je nog kunt doen een briefje ophangen. En stoppen met grappen over vaseline en versnellingspoken.

Nadia Ezzeroili en Haro Kraak
Wilfred Genee, René van der Gijp, Johan Derksen en Jan Boskamp sloten hun handen ineen tegen homogeweld, in de tv-studio van Voetbal Inside. Beeld anp
Wilfred Genee, René van der Gijp, Johan Derksen en Jan Boskamp sloten hun handen ineen tegen homogeweld, in de tv-studio van Voetbal Inside.Beeld anp

Flop

Waar er deze week een camera was, liepen mannen hand in hand voorbij. Op het Binnenhof, het strand, het Mediapark, in het ziekenhuis overal toonden meer en minder bekende Nederlanders hun solidariteit met het homostel dat zondag op de Mandelabrug was mishandeld.

Ook in de tv-studio van Voetbal Inside sloten vier mannen hun handen ineen. Daar stonden ze, Wilfred Genee, René van der Gijp, Johan Derksen en Jan Boskamp de een wat breder lachend dan de ander. 'De mannen veroordelen homogeweld', stond erbij op Facebook.

Dat zal ongetwijfeld kloppen. Maar welke opvatting over homoseksualiteit droegen zij zelf ook alweer uit? Voetbal is geen sport voor homo's, zei Van der Gijp in 2013. Die worden liever kapper. Na die opmerking kreeg hij 'al die homo's over me heen'. Dat deed pijn hoor! Vijftien potten vaseline waren er 'doorheen gegaan'.

Trouwens, zei Van der Gijp, in de Formule 1 zijn ook geen homo's. 'Dat kan te maken hebben met het feit ze niet zo goed auto kunnen rijden.' Gerard Joling zat niet op de bestuurdersstoel, zei Derksen, maar op de versnellingspook.

Genee vroeg een keer aan Boskamp of hij zijn medespelers vroeger weleens kuste van vreugde. 'Je mag me dollen, maar niet met zulke dingen.'

Nee, dat zou te erg zijn.

Haro Kraak

Top

Drama in Artis. Onbekenden braken zondagnacht in en namen tien van de veertien pelikaneneieren mee. Daarbij stierf een roze pelikaan aan de gevolgen van een gebroken poot. De politie heeft inmiddels meerdere aanhoudingen verricht, maar dat maakt het leed er niet minder op.

De Amsterdamse stadszender AT5 nam een kijkje bij het toegetakelde pelikanenverblijf en deed daar een mooie vondst, in de gedaante van dierenvriend Karel, die zwaar was aangedaan door de gebeurtenissen. Hij hing net een briefje op met de tekst 'Ik rouw om het arme dier. Lafbekken'.

Karel zwaaide even geëmotioneerd met zijn hand voor zijn gezicht en bracht een hartverscheurende snik uit. Sorry, maar ik vind dit zo erg, zei hij. 'Dat mensen dat doen... hoe kun je nou een beest zo behandelen? Ik ben zo woedend. Het enige wat ik kan doen, is een briefje ophangen. En ik hoop dat meer mensen dat navolgen om duidelijk aan de stupid mensheid te maken dat je dat verdomme niet in je kop haalt.'

'En ik vind', vervolgde hij strijdbaar, 'degene die dit gedaan heeft, is zelf een klootzakkenbeest. Zo!'

Zo is het, Karel. Alsjeblieft minder klootzakkenbeesten en meer lieve dierenvrienden als Karel in Nederland.

Nadia Ezzeroili

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden