Dierentuinen laten inenten vooralsnog achterwege

De RVV is dagelijks met zevenhonderd man bezig de MKZ-crisis te bestrijden. De politie heeft het er ook druk mee....

Van onze verslaggeefster

Dierentuinen mogen hun evenhoevigen niet preventief inenten tegen mond- en klauwzeer. Minister Brinkhorst van Landbouw vindt dat er te veel nadelen aan kleven. Nederland zou zijn MKZ-vrije status kunnen kwijtraken en de dierentuinen zouden geen beesten meer mogen vervoeren.

Het Permanent Veterinair Comité in Brussel gaf Nederland vorige week toestemming om MKZ-gevoelige dieren in een dierentuin binnen een straal van 25 kilometer van een besmettingshaard te vaccineren.

De Vereniging van Dierentuinen en ambtenaren van minister Brinkhorst voerden daarover maandag overleg .

Op grond van de voorwaarden van Brussel zouden twee dwerggeitjes in de Apenheul bij Apeldoorn en twee nijlpaarden, enkele geiten en schapen in dierenpark De Wissel bij Epe voor vaccinatie in aanmerking komen.

Omdat de Europese Commissie de regel hanteert dat één inenting een land onmiddellijk tot vaccinerend land maakt, konden de dierentuinen zich vinden in het standpunt van het ministerie. Daarom is er tot nu toe nog geen gebruik gemaakt van de vaccinatiemogelijkheid.

Overigens speelt daarbij ook een rol dat rond de besmettingshaarden het vee op grote schaal wordt ingeënt en geruimd, waardoor het besmettingsgevaar voor de dierentuindieren sterk vermindert. Bovendien zouden de vaccinerende dierentuinen geen dieren meer mogen vervoeren, en zouden hun fokprogramma's worden verstoord.

De Algemene Inspectiedienst AID onderzoekt of het waar is dat in Nederland illegale vaccins tegen mond- en klauwzeer worden aangeboden. Afgelopen weekeinde zou een aantal dierentuinen daarvoor zijn benaderd.

Burgemeester Opstelten van Rotterdam is voorzitter van het korpsbeheerdersberaad. Hij heeft maandag bij minister De Vries van Binnenlandse Zaken geklaagd dat de MKZ-crisis van politiemensen zo veel tijd vergt, dat andere taken in het gedrang komen. Volgens de politiebond ACP beslaat de politie-inzet tot nog toe 150 duizend manuren. Dat is bijna twee keer zoveel als tijdens het EK-voetbal (Euro 2000).

De Gelderse Milieufederatie heeft zevenhonderd reacties gekregen op een oproep zondagochtend in het radioprogramma Vroege Vogels. Particulieren kunnen voor 25 gulden een schaap van het Schoonebeker ras adopteren. Met het geld wordt een proces betaald dat het doden van deze zeldzame dieren moet voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden