Commentaar

'Dierenrechten worden steeds belangrijker'

De politieke kracht van het verbod op de rituele slacht is vooral de symboolwaarde: dierenrechten winnen terrein.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Beeld anp

De beslissing van de Tweede Kamer om de onverdoofde rituele slacht te verbieden is een glorieuze overwinning voor Marianne Thiemes Partij voor de Dieren. De splinterpartij die voorheen zoveel verbazing wekte in binnen- en buitenland, wint in rap tempo aan invloed.

Daarbij moet wel aangetekend dat Thieme niet te vroeg mag juichen. De reden daarvoor is simpel. Rond het verbod werd een terechte principiële vraag opgeworpen: mogen de eeuwenoude grondrechten van belangrijke geloofsgemeenschappen ondergeschikt worden gemaakt aan het dierenwelzijn? Die vraag is nog steeds niet afdoende beantwoord.

De partijen die gespleten dreigden te raken door deze kwestie - PvdA en D66 voorop - denken dat ze er iets op hebben verzonnen: wie kan aantonen dat de dieren niet extra lijden, mag nog steeds zonder verdoving slachten. Het is een muizengaatje in de wet dat, als Thieme niet oppast, nog wel eens een sluiproute zou kunnen blijken voor heel wat uitzonderingen. Ten eerste zijn wetenschappers het volstrekt oneens over de vraag of de rituele slacht meer lijden met zich meebrengt. Ten tweede is CDA-staatssecretaris Bleker, de man die straks de ontheffingen moet verlenen, allerminst enthousiast over het verbod. Hij lijkt van zins om ijverig op zoek te gaan naar ruimte voor de slachters.

Hoe ver het verbod echt reikt, moet dus nog blijken. De politieke kracht zit vooral in de symboolwaarde. Eén voor één verklaarden de voorstanders deze week plechtig hoezeer het dierenwelzijn hun aan het hart gaat. De groeiende maatschappelijke onrust over de bio-industrie heeft definitief het parlement bereikt. Daarin ligt de werkelijke kans voor Thieme. Weet zij de Kamer over te halen om niet alleen de grondrechten van de joden en de moslims maar ook de naar goedkoop vlees hunkerende consument te trotseren in de strijd voor wezenlijke verbeteringen in de intensieve veehouderij? Als dat lukt is het slachtverbod slechts het begin geweest van een historische kentering.

Raoul du Pré

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden