Dierenrechten en milieu niet te scheiden

Milieu is uit en dieren zijn in (de Volkskrant, 3 februari). Beide onderwerpen zijn echter te belangrijk om als modeverschijnsel af te doen, en verdienen daarom constant de aandacht....

Arnhem C. de Wilde

Bovendien zijn dierenrechten en milieu met elkaar verbonden: het mestoverschot, een van de grootste milieuproblemen in ons land, wordt veroorzaakt door de productie van vlees en zuivel. Het eten van vlees- en zuivelproducten veroorzaakt op zijn beurt weer dierenleed. Dieren die van geboorte tot dood geen andere wereld kennen dan een betonnen vloer met daarom heen stalen hekken, die dieren hebben niet geleefd. Hen wordt tweemaal hun leven ontnomen: tijdens hun bestaan in de bio-industrie en daarna hun vroegtijdige en gewelddadige dood in het slachthuis.

Daar komt nog bij dat 30 procent van het oppervlak van ons land gebruikt wordt voor het telen van voedsel voor vee, voornamelijk gras en maïs. Voor de productie van plantaardige voeding is veel minder grond en energie nodig: van een stukje grond waarvan één vleeseter kan leven, kunnen ongeveer vijf vegetariërs eten en zestien veganisten. Stel je eens voor hoeveel grond er vrij zou komen als er geen vlees gegeten zou worden. Hier zou weer natuur kunnen ontstaan, waar dieren in vrijheid kunnen leven, zonder dat de mens hun hele leven bepaalt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden