Dierenpolitie na half jaar alweer exit

De fulltime dierenagent heeft zijn langste tijd gehad. Nog geen half jaar nadat de eerste animal cops aan de slag zijn gegaan, heeft de Tweede Kamer alweer de stekker uit dit PVV-stokpaardje getrokken. Dierenwelzijn wordt een nevenfunctie.

AMSTERDAM - De Tweede Kamer stemde vorige week donderdag in met de motie die D66 en de PvdA eerder hadden ingediend. Ook het CDA ging akkoord met het afschaffen van de fulltime dierenagent. 'Het is wel verstandig om de bestrijding van dierenleed als neventaak te behouden', aldus CDA'er Coskun Çörüz.


Momenteel zijn meer dan 125 dierenagenten actief. Dit jaar worden er nog eens 125 opgeleid aan de Politieacademie. Eind 2014 zouden er 500 animal cops moeten zijn.


Het was 'even wennen' voor de politie toen de 'cavia-agenten' in 2010 werden aangekondigd in het gedoogakkoord. Aanvankelijk besloot de politietop om hondengeleiders op te leiden tot animal cop, het bestrijden van dierenleed zou een neventaak worden.


De korpschefs werden afgelopen zomer teruggefloten door het ministerie: de dierenpolitie moest een fulltime functie worden. Dat was immers de afspraak met de PVV.


In oktober 2011 begon vliegensvlug een nieuwe lichting agenten met de dierenopleiding van de Politieacademie. Ditmaal ging het om politiemedewerkers die wel bewust voor het vak hadden gekozen. 'De hele klas is begaan met dieren', zei agent Saar Jacobs tijdens de diploma-uitreiking in november. Net als haar collega-animal cops liet ze zich door termen als caviapolitie niet uit het veld slaan. 'We zijn pioniers. Als mensen eenmaal weten wat we ze aan ons hebben, zullen ze ons serieus nemen.'


Tijdens deze diploma-uitreiking, waar ook geestelijk vader en PVV-Kamerlid Dion Graus aanwezig was, noemde minister Opstelten (Justitie) de komst van de eerste dierenagenten 'een historisch moment'. 'De hoofdrolspelers, de dieren zelf, zal het grotendeels ontgaan - al blijft dat uiteraard gissen. Maar of ze het nu beseffen of niet, hun welzijn zal er absoluut bij gebaat zijn', aldus de VVD-minister destijds.


Het ministerie wil nog niet ingaan op de gevolgen van de motie. Hoewel sommige agenten nog altijd sceptisch naar de animal cops kijken, hoopt de politie dat er in Den Haag 'zorgvuldig' wordt omgesprongen met 125 agenten die nog geen half jaar geleden enthousiast zijn begonnen.


'Er hoeft geen man overboord te zijn, deze mensen kunnen het als neventaak blijven doen', aldus Berndsen. Wat D66 betreft wordt de speciale opleiding voor dierenagenten opgeheven. 'Net als het noodnummer 1-1-4-red-een-dier. Dat is een taak van de dierenbescherming, als deze organisatie hier een goede invulling aan kan geven, hoeft de politie dit niet te doen.'


De SP en de VVD vinden dit te ver gaan. 'Dat is weggegooid geld. Laten we eerst kijken of 1-1-4 effectief is', aldus SP'er Nine Kooiman.


Uit cijfers van januari blijkt dat het nieuwe noodnummer zo'n vijfhonderd keer per dag gebeld werd. Verreweg de meeste belletjes werden 'afgedaan met een goed gesprek', aldus de KLPD destijds. Van die telefoontjes leidden er dagelijks twintig tot een melding bij de 125 dierenagenten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden